Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURSKA OBILJEŽAVA 567. GODIŠNJICA OSVAJANJA ISTANBULA
Autor: AA
Objavljeno: 29. May 2020. 13:05:27


Bogatim programom danas će u Turskoj biti obolježena 567. godišnjica osvajanja Istanbula, historijskog podviga osmanske vojske koju je predvodio sultan Mehmed Fatih II, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1453. godine otomanska vojska zauzela je tadašnji Konstantinopolj, prijestolnicu Bizantskog carstva odnosno Istočnog Rimskog Carstva, a grad na Bosforu postao je prijestolnicom Osmanskog carstva.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će godišnjica tog historijskog događaja biti prikladno obilježena, a iz Direkcije za komunikacije pri njegovom uredu saopćeno je da će program uključivati i učenje kuranske sure El-Feth u Ayasofiji i svečani defile čamaca sa zastavama kojim će na Bosforu biti odana počast sultanu Mehmedu Fatihu II. Uz podršku Ministarstva omladine i sporta, defile organizira Turska jedriličarska federacija.

Najavljen je i specijalni koncert, te takmičenje koje organizira Fondacija za streličarstvo.

Bogati program počinje svečanim defileom čamaca Bosforom kojeg će iz palate Huber pratiti i turski predsjednik Erdogan.

Za popodnevne termine najavljeno je učenje odlomaka iz Kur'ana ispred palate Topkapi te drugi performansi i koncerti vojnog orkestra mehteran.

Koncert povodom osvajanja Istanbula će uživo biti emitiran na YouTube kanalu i društvenim mrežama Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika i to sa početkom u 19 sati po lokalnom vremenu.

Za večernje sate najavljen je i spektakularni vatromet u Istanbulu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» UBIJENI SU DOK SU SE IGRALI
26. June 2020 13:47
» MIRALEM PJANIĆ U BARCELONI
25. June 2020 14:12