Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Gazija koji je rame uz rame sa svojim saborcima oslobađao svaki pedalj glavnog grada naše domovine
KOMANDANT SAFET ZAJKO - GAZIJSKOM BORBOM JE PISAO KNJIGU SLOBODE SARAJEVA I BOSNE
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 16. June 2020. 15:06:30

Safet Zajko, komandant Druge viteške motorizovane brigade, jedan od oslobodilaca Žuči. Pogino je 17. juna 1993.godine na zadatku izviđanja terena na tek oslobođenoj strateški važnoj koti Mijatovića kosi na brdu Žuč.


ELMEDINA MUFTIĆ: Historija će ga pamtiti kao heroja, kome je borba za slobodu Bosne bila privilegija. Komandanta koji je prednost davao borcima. Saborca kome je sigurnost drugoga bila ispred vlastite sigurnosti. Pamtit ćemo ga, kao komandanta Safeta Zajku, koji je skinuo pancir sa sebe i dao ga borcu. Kao čovjeka koji je dao sve što je imao, da bi se Sarajevo odbranilo.
Kad se odlučiš Bosnom da prošetaš, da oči njezinom džennetskom ljepotom napuniš, kad ti duša sevdahom se ispuni, a srce jače zakuca, kad pod nogama osjetiš snagu zemlje kojom hodiš, okreni se, pogledaj...

Vidjet ćeš i čut ćeš nešto što nigdje na Svijetu nema. Vidjet ćeš svjetlost koju nigdje drugo vidjeti nećeš. Čut ćeš melodiju koja se za dušu prima. A onda ćeš zapitan ostati, a želja za odgovorom će ti dušu ponijeti. Kakav to nur, nad Bosnom bdije? Kakva je to melodija što se za dušu prima, iz čijeg je grla potekla, u kakve je riječi pretočena?

I samo što pogled iznenađen i zadivljen s ljepote bosanske skreneš. Odgovor ćeš spoznati, svjetlost koja te ljepotom zaslijepi to je nur pobjede sa lica šehidskih što Bosnu obasjava. A melodija što k`o eho smiraja tvoje biće ispuni, dova je šehidska kojom Bosnu čuvaju, oni koji su za Bosnu u smrt otišli...

Uživaj, o ti što Bosnom hodiš, jer malo je zemlje kao što je Bosna, a da je s toliko krvi šehidske natopljena.

Spremnost da umre za Bosnu, bila je jača od svake želje za životom. Imao je Bosnu u očima, srcu i duši. A Bosna je imala njega na braniku svoga opstanka. Toliko ljubavi, a tako malo prostora na Dunjaluku da se u njoj uživa. Ostat će priča, kako je čovjek volio Domovinu. Ostat će istina kako je pitanje časti umrijeti za njezin opstanak. Ostat će inspiracija za sva pokoljenja, da smo imali sinove čija spremnost na žrtvu je bila garantom našeg opstanka. Ostat će sjećanje na hrabre ratnike, koji su imali hrabrosti prepoznati dušmanske namjere i na vrijeme se organizovati, te spriječiti agresora u namjeri da okupira Bosnu i genocidom uništi Bošnjake.

Za njega je malo reći da je bio čovjek. Bio je iznad mjere čovječnosti. Ličio je na prve muslimane, koji su se brinuli za druge, više nego sami za sebe. Vojskovođa kome su borci bili na prvom mjestu, i sa kojima je provodio najviše vremena. Strateg koji nije znao da podbaci u planiranju akcija. Komandant koji je rame uz rame sa vojnicima oslobađao pedalj po pedalj Domovine. Humanista kojeg je boljela nepravda, i išao je da je ukloni. Nije priznavao da postoji nemoguće, niti neosvojivo, znao je da pomjerati granice nemogućeg, i onda kad je i moguće bilo teško dostižno.


Gazija u trenerci i tenama: Safet Zajko sa braniocima Sarajeva i Bosne


Historija će ga pamtiti kao heroja, kome je borba za slobodu Bosne bila privilegija. Komandanta koji je prednost davao borcima. Saborca kome je sigurnost drugoga bila ispred vlastite sigurnosti. Pamtit ćemo ga, kao komandanta Safeta Zajku, koji je skinuo pancir sa sebe i dao ga borcu. Kao čovjeka koji je dao sve što je imao, da bi se Sarajevo odbranilo. Nije bio od onih koju su pristajali samo braniti se. Komandovao je brigadom koja je oslobađala okupirane dijelove Bosne. Sa saborcima je aktivno učestvovao u svim bitkama od Pofalića do one zadnje u njegovom život na Mijatovića kosi na brdu Žuč. Pobjede koje je izvojevao sa brigadom kojom je komandovao, među najblistavijim su pobjedama u historiji bosanskoj. Tada su borci Armije RBiH u jednom danu oslobodili više od stotinu kvadratnih kilometara platoa Žuči. Znao je da u pobjedama leži ključ opstanka, zato je neprestano bio na liniji, tamo gdje je neprijatelj svakodnevno stotinama a nekad i hiljadama granata preoravao zemlju, gdje se pisala nova historija bosanske časti i dostojanstva. Tamo gdje su bili najhrabriji, najodaniji, najbolji, tamo gdje nisu mogle, niti su bile kukavice.
Nije se predavao ni pred umorom, davao je zadnji atom snage, kako bi bio na mjestu gdje je morao biti, gdje se stvarala priča i slikala sloboda. Znao je da samo veliki mogu doći do slobode, da samo hrabri i predani mogu vidjeti cilj, a oni koji su spremni na žrtvu će imati Domovinu. A njemu, heroju Safetu Zajki, Bosna je bila sve što je želio.

GAZIJA SAFET ZAJKO UZ VRHOVNOG KOMANDANTA ARBIH I PREDSJEDNIKA BOSNE ALIJU IZETBEGOVIĆA


Heroj Safet Zajko, rođen je u Rudom. Čuvanje i odbrana Bosne pradjedovski je emanet u porodici Zajko. Safet Zajko je četvrti sin kojeg su majci Dudi ubili srpsko-četnički agresori 1992.-1995.godina, što govori puno onima koji žele razumjeti rečeno. Bio je sve što može da bude čovjek vrijedan da ga pamte najsvjetlije stranice historije, sin, brat, suprug, otac, prijatelj, saborac, komandant, vojskovođa, humanista, strateg, zaljubljenik u Bosnu i slobodu. Bio je i ostao velika priča još veće knjige opstanka Bosne i Bošnjaka. Bio je komandant Druge motorizovane viteške brigade, čija herojska djela su sačuvala Bosnu. Bio je časni sin najčasnije vojske na svijetu Armije R BiH. Bio je heroj kome je najveći san bila Bosna.

Safet Zajko, komandant Druge viteške motorizovane brigade, jedan od oslobodilaca Žuči. Pogino je 17. juna 1993.godine na zadatku izviđanja terena na tek oslobođenoj strateški važnoj koti Mijatovića kosi na brdu Žuč. Njegov život na ovom dunjaluku se završio, tamo gdje se završavaju životi onih najposenbijih, na linijama odbrane vjere. države i nacije, na braniku časti, dostojanstva i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo.

Za doprinos u organizovanju i pružanju otpora agresoru u odbrani R Bosne i Hercegovine, odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, te mu je posthumno dodjeljen i Orden heroja oslobodilačkog rata.

Tamo gdje počiva duša šehida Safeta Zajke, u haremu Alipašine džamije, vidjet češ nur koji Bosnu obasjava, i ako malo bolje oslušneš čut ćeš riječi „za Bosnu je čast bilo poginuti“.

Ako ponekad poželiš da vidiš šehide, dođi u Bosnu i posjeti šehitluke, prouči fatihu i udahni miris dženenta. Jer Bosna se krvlju šehidskom abdestila.


Mjesto na kojem je komandant Druge viteške motorizovane brigade Safet Zajko ugradio svoj mladi život u odbrani grada Sarajeva i temelju države RBiH
Mezar gazije Safeta Zajke u haremu Alipašine džamije u SarajevuOstali prilozi:
» BOBOVAČKA MOLITVA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2020 15:13
» USPAVANOM PREDSJEDNIŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Milan Jovičić | 25. October 2020 02:29
» ISTINA I PRAVDA NA DJELU, MIR U NAŠIM DUŠAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. October 2020 19:39
» „BIO IM JE KRIV, AL' NEVIN, BIO IM JE NA OKU, AL' NEUHVATLJIV“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2020 17:04
» AZERBEJDŽAN U FOKUSU RATA I VELIKIH SILA
Božidar Proročić | 21. October 2020 19:02
» O BOSANSKOM TRONOŠCU
Dr. Harun Hadžić | 17. October 2020 03:48
» OOO ABDULVEHABE!
Said Šteta | 15. October 2020 17:00
» DA TE NIJE BILO, ALIJA
Sead Zubanović | 15. October 2020 16:59
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
Elmedina Muftić | 14. October 2020 15:39
» UDRUŽENI KOMŠIJSKI PODUHVAT
Mesud A. Ramić | 14. October 2020 14:57
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
Mr. Milan Jovičić | 14. October 2020 14:19
» STANJE I PERSPEKTIVE U SDAH – DOKLE VIŠE OVAKO?!
Mr. iur. Bermin Meškić | 12. October 2020 16:33
» TRE’NI, SINE PEPO
Said Šteta | 12. October 2020 13:36
» JERMENSKA POLTIKA RATA I PROGONA NA JUŽNOM KAVKAZU
Božidar Proročić | 09. October 2020 14:25
» PAMTIMO, PIŠIMO I NE ZABORAVIMO ZA ŽIVOTA!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2020 16:54
» KORONA – ORUŽJE MOĆNIH
Avdo Metjahić | 05. October 2020 14:33
» DR. FIKRET MUHAMEDAGIĆ - NESPOJIVOST STVARNOSTI I ŽELJA
Ferhat Korajac | 03. October 2020 18:51
» AMIDŽIN PUJDO
Said Šteta | 03. October 2020 18:35
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
14. October 2020 15:39
» STUPNI DO - UZP POMRAČENOG UMA
21. October 2019 00:35
» NEĆEMO VAS NI PITATI!!!
19. September 2019 15:21