Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U organizaciji Univerziteta i Ekonomskog fakulteta
ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI PROF. DR. HASANA MURATOVIĆA
Autor: Fena
Objavljeno: 16. November 2020. 17:11:35


Komemoracija povodom smrti profesora emeritusa Hasana Muratovića, bivšeg državnika i nekadašnjeg rektora sarajevskog univerziteta, održana je u organizaciji Univerziteta i Ekonomskog fakulteta, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Biranim riječima od Muratovića su se oprostili članovi akademske zajednice i drugi poštovaoci njegovog djela.

Uoči komemoracije, aktuelni rektor Rifat Škrijelj novinarima je izjavio da žali zbog smrti profesora Muratovića jer je njegov odlazak nenadoknadiv gubitak za državu Bosnu i Hercegovinu, akademsku zajednicu, posebno za Univerzitet u Sarajevu kojem je Muratović, kao rektor, postavio reformske temelje.

- Samo vizionar, kakav je bio on, mogao je utemeljiti reforme, a da ne naruši ono što je i ranije bilo kvalitet; za dvije godine rektorskog mandata, učinio je toliko mnogo da plodove njegovog djelovanja Univerzitet ubire i danas, kazao je Škrijelj.

I u rutinskim razgovorima s profesorom Muratovićem, vizionarem i 'ljudskom enciklopedijom', sagovornik je mogao steći toliko korisnih znanja, kazao je sadašnji rektor.

Profesor na Ekonomskom univerzitetu u Sarajevu Aziz Šunje također se obratio novinarima uoči komemoracije rekavši da je Hasan Muratović bio jedan od najznačajnijih ljudi poslijeratne, nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Plijenio je izrazitom harizmom, integritetom, snagom i moći znanja te kao državnik, top-menadžer i vizionar ostavio poseban trag u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini i njenoj akademskoj zajednici, zaključio je profesor Šunje.Vijest o smrti Hasana Muratovića u Sarajevu, nekadašnjeg premijera Bosne i Hercegovine i rektora Sarajevskog univerziteta, objavljena je u subotu.

Premijer u periodu od 1996. do 1997. godine, Muratović je nakon toga imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, a po državničkoj karijeri, posvetio se akademskoj te bio i rektor Univerziteta u Sarajevu u periodu 2004/2005. i 2005/2006.

Uz vijest o smrti, Univerzitet je u subotu objavio njegovu impresivnu biografiju.

Samo neki od biografskih detalja su da je Muratović diplomirao na Univerzitetu u Ljubljani, a postdiplomski studij završio na Mašinskom fakultetu u Sarajevu te stekao zvanje magistra organizacijskih nauka.

Doktorirao je na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje doktora organizacijskih nauka.

Bio je profesor na Ekonomskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Povodom 70. godišnjice tog univerziteta, prof. dr. Hasanu Muratoviću uručena je Plaketa za izuzetan doprinos u razvoju ove akademske ustanove i visokog obrazovanja, naročito u pogledu priprema i vođenja reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu te uvođenja Bolonjskih principa u nastavne procese.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora:
» SUTRA IZBORI U MOSTARU
19. December 2020 23:27