Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Kosovo:
NAMAZGAH, NAJSTARIJA OSMANSKA GRAĐEVINA U PRIZRENU PLIJENI SVOJOM LJEPOTOM
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. November 2020. 17:11:10


Namazgah, najstarija osmanska građevina u Prizrenu na Kosovu, privlači veliku pažnju turista koji posjećuju taj grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području Kosova, gdje su Osmanlije vladale gotovo 500 godina, na svakom koraku je moguće vidjeti objekte i ostavštinu iz tog doba.

Namazgah u Prizrenu, jednom od najvažnijih turističkih gradova Kosova, predstavlja prvi osmanski objekat u tom gradu.

Namazgah, među stanovnicima Prizrena poznat i kao "Urušena džamija", danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija grada.

- Namazgah sagrađen po naredbi sultana Mehmeda Fatiha -

Smatra se da je ovo značajno kulturno naslijeđe u Prizrenu sagrađeno 1455. godine, nakon što je grad osvojila osmanska vojska, po naredbi sultana Mehmeda Fatiha kako bi vojnici u njoj mogli obavljati svoje vjerske dužnosti.

Munara, koja se nalazi uz Namazgah, kao i zidovi minbera i mihraba građeni su od rezanog i suhog kamena, a munara, koja je bila visoka 6,3 metra, vremenom je smanjena na 5,85 metara.

Također je poznato da su se srpski vojnici, koji su ušli u grad nakon Balkanskih ratova 1912. godine poslije okončanja osmanske vladavine na Kosovu, prvo fotografisali na Namazgahu.

Na prostoru gdje se nalazi ova građevina, koja je dugo ostalo bez nadzora nakon tog momenta, tadašnja uprava je izgradila Dom zdravlja i trgovinu.

Arheološka istraživanja na području gdje su se nalazili ostaci Namazgaha vršena su 1969. i 1989. godine, ali projekat je prekinut prije nego što je završen.

Muslimani u Prizrenu na ovom području su 1990. godine klanjali bajram-namaz kako bi skrenuli pažnju na postojanje Namazgaha i potrebu restauracije objekta.

- Radovi na restauraciji završeni 2002. -

Radovi na restauraciji, započeti protokolom potpisanim u augustu 2001. između Komande turskog bataljona pri misiji NATO-a na Kosovu, Opštine Prizren i Zavoda za očuvanje historijskih spomenika Prizren, završeni su 5. aprila 2002. godine.

Kasnije je u saradnji delegacije Univerziteta Gazi i Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) izvršeno potpuno uređenje područja na kojem se nalazi Namazgah.

Namazgah, koji je posebno važan za tursku zajednicu i druge muslimane koji žive u Prizrenu, danas je jedno je od najposjećenijih mjesta lokalnog stanovništva i stranih turista.Ostali prilozi:
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
» ISLAMSKI RADIO "FATIH" POČEO SA VLASTITOM PRODUKCIJOM PROGRAMA
Anadolu Agency (AA) | 30. January 2021 14:24
» KNJIGE KOJE ČITAJU BORCI ISIL-A
Bošnjaci.Net | 14. December 2020 02:33
Ostali prilozi istog autora: