Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reakcija udruženja i preživjelih žrtava genocida
MILORAD KOJIĆ JE NEGATOR GENOCIDA, PODRIVA PRESUDE MKSJ /MRMKS-A I NE MOŽE DA NADZIRE REVIDIRANU STRATEGIJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. February 2021. 12:02:05
MILORAD KOJIĆ negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ /MRMKS-a i sa kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju (Foto: Facebook)
Oštro se protivimo da Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.

Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ /MRMKS-a i sa kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju.

Podsjećamo, Milorad Kojić je pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koja su po njegovoj ocjeni „lažno svjedočila“ u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda sa ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

Tražimo od ministara u Vijeću ministara BiH da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač UN, piše u saopćenju koje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Kako saznajemo, nakon reakcija po ovom pitanju skinuta je tačka s dnevnog reda, time Milorad Kojić neće dobiti priliku da bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije.Ostali prilozi:
» INZKO DA DONESE ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA
Anadolu Agency (AA) | 19. April 2021 13:50
» UHAPŠEN SVEĆENIK IZ RUANDE OPTUŽEN ZA UMJEŠANOST U GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 18. April 2021 15:17
» MUFTIJA HFZ. KUJEVIĆ: ČOVJEK JE GLAVNI RESURS
Bošnjaci.Net | 16. April 2021 16:31
Ostali prilozi istog autora:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
15. April 2021 16:49
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
12. April 2021 14:11