Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Hotić: Stanišić i Simatović su nalogodavci zločina, očekujemo da im Mehanizam pravilno presudi
MAJKE SREBRENICE I BRATUNCA U HAGU, PRATE IZRICANJE PRESUDE
Autor: NAP
Objavljeno: 30. June 2021. 15:06:25
Foto: Birn


Hotić: Stanišić i Simatović su nalogodavci zločina, očekujemo da im Mehanizam pravilno presudi


Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa za BIRN BiH kaže da se žrtve nadaju da će Mehanizam pravilno presuditi, odnosno da osudi Jovicu Stanišića i Franka Simatovića.

"To su oficiri Srbije, kako kaže, a svjedoci smo da je Srbija sa svojim trupama i oružjem učestvovala u ratu u Bosni i Hercegovini.

Avioni su, prema njenim riječima, na području Srebrenice bombardovali 36 puta.

„Ja uvijek kažem – oni koji su nadredbe davali da se osudi. A masovni svijet koji je izvršio naredbe ja njih ne krivim u tolikoj mjere. Jer obični vojnik sluša naredbu. Naredbodavci trebaju da budu najstrožije kažnjeni“, rekla je Hotić.
Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa i članica Udruženja Kada Hotić, Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja-Bratunac danas su stigle u Hag gdje će pratiti izricanje presudu u slučaju "Stanišić-Simatović".

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) će danas izreći presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da prvi put za zločine u BiH u potpunosti obnovi suđenje.

Stanišićeva i Simatovićeva optužnica obuhvata i ubistva šest Srebreničana na području Trnova kod Sarajeva.

U junu 1995. godine, kako stoji u optužnici, naredili su “Škorpionima”, specijalnoj jedinici SDB-a, da iz svoje baze u Deletovcima otputuju na područja pod srpskom kontrolom blizu Sarajeva. “Škorpioni” su u BiH stigli početkom jula 1995. godine i utaborili se u selu Trnovo u podnožju Treskavice.

“U julu 1995. godine, neki od muškaraca i dječaka koji su zarobljeni poslije pada srebreničke enklave, odvedeni su u bazu ‘Škorpiona’ u Trnovu. Po naređenju Slobodana Medića Boce, pripadnici ‘Škorpiona’ odvezli su kamionom šestoricu zatočenika na jedno izolovano seosko područje kod Godinjskih bara, nekoliko kilometara dalje od njihove baze, gdje su ih ubili iz vatrenog oružja. Postupajući po Medićevim naređenjima, pripadnici ‘Škorpiona’ su ova ubistva snimili videokamerom”, stoji u optužnici.Ostali prilozi:
» AKADEMIK PROF. DR. ŠEFKIJA ČEKIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 25. September 2021 01:59
» NEW YORK: SASTANAK PREDSJEDNIKA DRŽAVA BOSNE, KOSOVA I CG
Bošnjaci.Net | 24. September 2021 16:25
» IBRAHIM HUSEINOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 23. September 2021 18:03
» IZGLASANA SMJENA GLAVNE TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ
Vijesti.ba | 23. September 2021 14:11
» KOMŠIĆ SE DANAS OBRAĆA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A
Vijesti.ba | 22. September 2021 13:36
Ostali prilozi istog autora: