Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U SALZBURGU OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA OD GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 13. July 2021. 21:07:03


Povodom 26-te godišnjice počinjenog genocida u Srebrenici, organizatori u Salzburgu svoje aktivnosti u ovim julskim danima posvetili su sjećanjima na genocid koji je počinjen u srcu Evrope.

Tim povodom u džematima; Bosanska islamska zajednica “Džemat Salzburg” i Kulturno udruženje Bošnjaka “Džemat Bosna” u Salzburgu, održana su predavanja na temu, “Srebrenica-sjećanjem protiv zaborava” i proučene su dove pred duše nedužno ubijenih Bošnjaka u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini.
Dana, 11. jula 2021. godine, na samu godišnjicu počinjenog genocida u Srebrenici, upriličen je i video program, koji je prikazan u 15:00 sati, zatim izložena je Knjiga žalosti, čije stranice su ispisivali svi dobronamjerni koji suosjećaju sa žrtvama genocida. Znamo, da je Cvijet Srebrenice simbol stradanja i podsjećanja na žrtve, te su ovom prilikom poklanjani cvjetovi svima koji su izrazili želju da ponosno i časno cvijet stoji na njihovom reveru.Na Rezidenzplazu u Salzburgu, došli su mnogi, sa tugom i mokrim pogledom su prelazili spiskove, na kojima njih 8372 nedužno ubijenih Bošnjaka u Srebrenici poredalo se u kolone po abecednom redu. Prisutni su se upisavili u Knjigu žalosti, pratili tužnim pogledom video program, i bili su nijemi. Nijemi, jer na ovaj dan nema se puno toga za kazati, već tišinom, molitvom, sjećanjem, odavati počast nevino ubijenim žrtvama.Organizacioni odbor, upućuje zahvalnost uvaženim gostima, koji su odali počast žrtvama, također zahvalnost upućuju i svima Vama koji ste bili dio ovog značajnog događaja za Bošnjake, i svojim dolaskom upotpunili sjećanje na počinjeni genocid u Srebrenici!
Sa ovog mjesta u Salzburgu, poslana je i jasna poruka cijelom svijetu, da se ovakav strašni genocid poput Srebrenice, nikada i nikome vise ne desi!

Organizatori ovog događaja:
Bošnjačka islamska zajednica „Džemat Salzburg“
Kulturno udruženje Bošnjaka „Džemat Bosna“ u Salzburgu
KUD „Behar“
KUD „Safir“
Udruženje „BH Dijaspora Salzburg“
Udruženje „BH kontakt Salzburg“
Ostali prilozi:
» POVEDITE BRIGU O VAŠIM OGNJIŠTIMA
Bošnjaci.Net | 19. September 2021 14:57
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA OBILJEŽAVA 464 GODINE POSTOJANJA
Anadolu Agency (AA) | 18. September 2021 16:02
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
Ostali prilozi istog autora: