Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOMŠIĆ, DŽAFEROVIĆ I DODIK NAKON SASTANKA SA ESCOBAROM
Autor: B.net
Objavljeno: 08. November 2021. 14:11:28


Komšić: Escobar izričit - rata u BiH neće biti!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielom Escobarom u zgradi Predsjedništva BiH.

- Izričito, poruka gospodina Escobara je da rata u BiH neće biti. Dejton je bio, jeste i ostaje osnov politike SAD - rekao je Komšić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Escobar je dalje poručio, kaže Komšić, da su SAD potpisnica Dejtona i da se ništa mimo tog sporazuma ne može se desiti bez saglasnosti SAD, kao i evropskih saveznika.

- Poruke su da Beograd, odnosno Srbija nisu zainteresovani ni za kakvu vrstu konflikta ili sukoba u BiH ili oko nje. Perspektiva cijele regije jeste u integracionim procesima svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu i sve regionalne inicijative, uključujući i "Otvoreni Balkan", su prihvatljive, - ističe Komšić.

Ocjena Escobara, iznosi Komšić, je da je sve ovo što se događa u BiH vještačka kriza i da za nju ne postoji realan osnov.

- SAD će dobro paziti i ništa što se tiče promjene bilo kakvih granica, odnosa koji su definisani u Dejtonu, neće biti prihvatljivo za SAD, - napominje Komšić.

Dalje kaže kako SAD smatraju da je EU proširenje na Zapadni Balkan imperativ ne samo za nas, nego i za EU. SAD stoje iza toga da Zapadni Balkan mora čim prije ući u jače integracione procese s EU, koji će završiti integracijom cijele regije u EU.

Sagovornici su se dotakli i pitanja kriminala i korupcije koja hara cijelom regijom, pa i Bosnom i Hercegovinom.

- U tom smislu potrebno je da pravosuđe, konkretno tužilaštva rade svoj posao onako kako to nalaže zakon, ali beskompromisno, ne gledajući koga će taj zakon zakačiti. Za takvu vrstu pristupa imat ćemo uvijek podršku SAD, - dodao je Komšić.

Istakao je i da tokom današnjeg sastanka s Escobarom nije bilo govora o Izbornom zakonu, niti je američki dužnosnik vršio bilo kakav pritisak niti tražio bilo kakve ustupke probosanske strane.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da, što se tiče Srbije, uvijek razlikuje ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsjednika Aleksandra Vučića, jer "najčešće izgleda da Vulin govori ono što Vučić neće da kaže.

- Zna se ipak tamo ko i kako odlučuje. U ovom slučaju je bitno šta kaže Vučić, a ne Vulin. Ohrabrujuća je izričita poruka Escobara da rata neće biti i da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti, ne može biti promijenjeno. E sad, da li ima dovoljno budala u BiH i cijeloj regiji, svi smo se uvjerili da ima. Ali takve poruke treba cijeniti, jer se izgovaraju zvanično od strane ozbiljnih predstavnika administracije i nemam razloga da sumnjam u njih, - rekao je Komšić.

Ohrabrujuća je to poruka za sve građane u BiH, ponavlja Komšić, te dodaje da samo lud čovjek može ići za tim da ugrozi mir nakon svega onoga što smo prošli.

- Što se tiče proširenja EU na Zapadni Balkan, šta god i kako god Evropa se postavljala, ja mislim da mi od toga ne možemo odustati. To bila katatrofalna pogreška. Priča o EU ne svodi se samo na to da budete član, nego da implementirate sve ono što vrijedi kao sistem vrijednosti u EU. To je najplemenitija ideja koja se rodila - kontinent bez rata, - naglašava Komšić.

Naša trenutna razočarenja pojedinim postupcima zemalja članica ne smiju biti osnov da odustanemo od NATO-a i EU, kazao je Komšić, te dodao da moramo čvrsto vjerovati da je to izlaz i za BiH i za cijelu regiju iz balkanske krčme i da ta vrata zauvijek zatvorimo.

Pojašnjava da s Escobarom nije razgovarao ni o sankcijama prema bilo kome ili bilo čemu.

- Moj utisak je da je riječ o dužnosniku američke adminsitracije koji očigledno ima podršku na višim nivoima, koji to izgovara vrlo jasno i glasno, bez uvijanja u bilo kakve fraze ili diplomatske odgovore. Čovjek je jasno definisao pravce njihovog djelovanja u BiH i regiji, - kazao je Komšić, objavila je Fena.

Džaferović: Escobar prenio da su SAD garant sigurnosti BiH

Escobar je rekao da nema nikakvog unilateralnog umanjenja reformi i onoga što je u proteklih 26 godina urađeno Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

- SAD su najvažniji strateški partner BiH. One su garant razvoja dejtonske BiH kao multietničke države u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova. SAD su garant sigurnosti BiH. I to je za mene najvažnija poruka, - prenio je Džaferović.

Jako važnim ocijenio je i poruke Escobara da niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava dostignuti nivo reformi, te da BiH mora nastaviti svojim evropskim putem, ispunjavati obaveze iz Mišljenja Evropske komisije i iz usvojenog Programa reformi.

Escobar je tokom razgovora istakao da države Zapadnog Balkana trebaju ekonomski sarađivati u okviru regionalnog ekonomskog tržišta i Berlinskog procesa pod okriljem EU.

- Ja sam govorio da je BiH već 10. novembra prošle godine potpisala niz dokumenata kao i sve države Zapadnog Balkana u Sofiji kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja. Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju inicijative, poput ove "Otvoreni Balkan", koje dolaze iz Beograda, Tirane i Skoplja - ocjenjuje Džaferović.

Escobaru je poručio, kaže, da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva, te da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlament BiH odmah moraju deblokirati.

- Nema nikakvog umanjenja dostignutog nivoa reformi i niko neće postići nikakav rezultat na tom planu. Možemo samo da dalje gradimo i jačamo naše institucije, - stava je Džaferović.

Također je Escobaru poručio da je vrlo važno sagledati odnos BiH i njenih susjeda, ali i rješavanje otvorenih pitanja - prije svega ugovora o državnoj granici, koji je potrebno odmah finalizirati i sa Srbijom i sa Hrvatskom. Granice su poznate, neprihvatljiva je bilo kakva prethodna razmjena teritorija.

- Mislim da bi to relaksiralo odnose u regionu. Mora se riješiti pitanje imovine, a odluke međunarodnih sudova, pogotovo Haškog tribunala, se moraju u potpunosti poštovati, - istakao je Džaferović.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da se danas na sastanku s Escobarom nije bavio sa kolegom iz Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

- Za mene je bitno da je gospodin Escobar rekao da nema, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve što smo uradili u proteklih 26 godina, uradili smo u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, - odgovorio je Džaferović.

Najvažnije za BiH je da će mir i stabilnost biti sačuvani, rekao je, te ponovio da niko ne može svojom akcijom unilateralno uništavati reforme u BiH.

- Moramo izgrađivati državu BiH kao multietničku državu, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i dostignutim nivoom reformi. Moramo razvijati našu regionalnu saradnju i ići svojim evropskim i NATO putem, - dodao je Džaferović, objavila je Fena.

Dodik: Escobaru rečeno da idemo na povlačenje iz vojske, UIO, VSTV-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas pressicu u Istočnom Sarajevu, nakon što je u glavnom gradu BiH razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Dodik je sastanak ocijenio korektnim, te naveo kako je to bila prilika da s Escobarom razmijeni mišljenje o aktuelnoj situaciji u BiH, ali i da raščiste neka njihova pitanja koja nisu bila korektna, a razmijenjena su na ličnoj osnovi.

Jedna od tema o kojoj je, kako kaže, razgovarao s Escobarom, ticala se uzavrele atmosfere vezano za stalno pominjanje neke mogućnosti konflikta, rata i nečega sličnog.

- I on i ja smatramo da je to tema koja nema nikakvog realnog osnova, da se govorilo od strane onih koji su htjeli da dodatno prodube atmosferu nepovjerenja - rekao je Dodik, te dodao da je apsolutno jasno da ni on, niti bilo ko iz RS-a rat kao opciju nije prizivao ni u jednom trenutku.

Očuvati stabilnost i mir

Obojica su apsolutno saglasni, potcrtava Dodik, da treba očuvati stabilnost i mir.

- Ja sam mu ponudio jednu korektnu stvar i rekao - svi oni koji zveckaju oružjem, ako ih ima takvih u BiH, treba da budu predmet brzih intervencija međunarodnih snaga. Niko ne smije upotrebljavati oružje protiv drugih, svi procesi trebaju biti politički i niko ne može da na bilo koji način rat uzme kao opciju za rješavanje ovih pitanja - rekao je Dodik.

Oko Dejtona, barem u načelnom pogledu, kaže da nema problema s Escobarom – "ali oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi stalnog otimanja od RS-a i destabilizaciju RS-a".

- Upoznao sam ga s našim namjerama da sve naše političke akcije budu ustavne i da nijedna neće biti mimo Ustava. Mi nemamo namjeru da urušavamo teritorijalni integritet niti nam je to bio cilj - ističe Dodik.

Escobara je upoznao i o tome da RS priprema dokumente za nekoliko osnovnih stvari, koje su već koncipirane.

Povući ćemo saglasnosti

- Upoznao sam ga da ćemo ići na NSRS, povući određene naše saglasnosti iz oblasti vojske, indirektnih poreza, VSTV-a. I da ćemo u periodu do šest mjeseci uraditi novo zakonodavstvo - poručuje Dodik.

Smatra da javnost mora znati da OSBiH ne mogu da popune kvote, kako je to predviđeno, za Srbe i Hrvate. Hrvati trenutno ne popunjavaju 50 posto kvota, a Srbi ne mogu da popune 30 posto, "jer neće ljudi da idu u tu vojsku".

- Jedino rješenje koje mi vidimo da bi moglo biti održivo je bitno smanjenje broja, jer ne želimo da od te kvote koja pripada i Srbima i Hrvatima ulaze Bošnjaci - muslimani i da jednog dana dobijemo muslimansku vojsku u BiH. Sve sam to rekao fino gospodinu Escobaru.

On naše prigovore smatra frustracijama. Da, naravno, jesmo frustrirani, debelo frustrirani lažima koje su nam često saopštavali kako je ovo pravna država, a to nije. Rekao sam mu i da je Ustavni sud inkvizicijski sud koji je donosio odluke mimo Ustava i da se to ne može tolerisati - potcrtao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS će nastaviti dalje da brine o sebi, "jer to je jedini i apsurdan način na koji možemo da očuvamo BiH".

- Mi koji se optužujemo za rušenje Dejtona smo oni koji spašavajući Ustav BiH na neki način spašavamo i neku priču o BiH - dodao je Dodik.

Prenio je Escobarove riječi ne treba raditi unilateralne akcije.

- Slažem se da ne treba kršiti Djeton. Ali on je već skršen. Sastanci s Komšićem i Džaferovićem su periferni, sastanak koji se čekao je Escobarov sa mnom. Njihov sastanak je ubod komarcima, ovaj sastanak je bio susret džinova. Imao sam veoma muški sastanak sa gospodinom Escobarom - rekao je Dodik.

Dodao je da je razgovarano i oko toga kako navodno deblokirati institucije te naveo kako je odgovorio da institucije rade.

- Nećemo oklijevati da nastavimo sa našim aktivnostima, to je jasno rečeno Escobaru. On je rekao da treba razgovarati, mi nismo protiv toga - poručio je Dodik.

Ističe kako može reći da je zadovoljan sastankom i da je Escobaru prenio da će NSRS odbaciti odluke Ustavnog suda po pitanju šuma.

Sutra s Erdoganom u Ankari

Najavio je da će sutra s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarati u Ankari o situaciji u BiH jer smatra da su sve informacije koje je dobijao do sada pogrešne i jednostrane.

- Smatram ga velikim liderom koji je prirodno zainteresiran za pomoć Bošnjacima, ali isto tako čovjek koji ne želi da radi na teret drugih naroda - govori Dodik.

Na pitanje Avde Avdića - da li je nakon sastanka s Escobarom odustao od formiranja vojske RS i da li je sa Janšom razgovarao o slovenskom scenariju rasformiranja kasarni, Dodik je rekao:

"Rekao sam da ćemo danas potvrditi povlačenje saglasnosti sa Oružanih snaga, UIO i VSTV i da će se u roku šest mjeseci pripremiti novi zakonski akti. To je bio naš stav prije Escobara i bit će i danas. Što se tiče ovoga drugog, kasarne u RS pripadaju RS i tamo su Srbi 90 posto pripadnici Oružanih snaga. Mi nećemo napadati Srbe, ni Hrvate i Bošnjake."

O sankcijama

Dodik je na pitanje novinara odgovarao i je li na sastanku bilo razgovora o sankcijama.

- Vjerovali ili ne vjerovali, nismo progovorili nijednu o sankcijama. Milorad Dodik nema nijednu presudu, nisam presuđen, nisam osuđen niti postoji proces. Sankcije, ja već imam sankcije SAD, ali ja mogu da živim s tim - dodao je Dodik, objavio je portal Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: