Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U KARAULI KOD TRAVNIKA ODRŽANA „VEČER SEVDAHA“
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 25. June 2022. 12:06:33
"Večer sevdaha" održana je večeras u Karauli kod Travnika, u okviru manifestacije "512. dani Ajvatovice", a u saradnji sa Udruženjem ljubitelja sevdaha "Sevdalinka" iz Sarajeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovica Karaula 2022. Vahid Skrobo kazao je kako je pandemija koronavirusa utjecala na organizaciju kulturnog i društvenog života u Karauli.

„Napokon smo to uspjeli oživjeti uz naše goste iz Sarajeva. Veliki je broj ljudi koji se odazvao i svojim prisustvom uveličao ovaj događaj“, naglasio je Skrobo.

Ovom prilikom je i najavio kako je za sutra planiran ispraćaj konjanika koji idu prema Oborcima na platou džamije u Karauli.

„Sutra ujutro kreće oko 120 konja, od toga imamo učesnike koji dolaze iz Zenice, Brčkog, Kozarca i Karaule. Posebno nas raduje jer po prvi put imamo goste iz Kozarca, dok su gosti iz Brčkog sa nama već treću godinu“, naveo je Skrobo.

Predsjednik Udruženja "Sevdalinka" Zulfo Bota kazao je kako je ovo treći put kako publici Karaule predstavljaju svoj rad.

„I 2019. godine ostavili smo lijep utisak i naše je zadovoljstvo da smo ponovo ovdje. Jedan od prioriteta našeg Udruženja jeste da sačuvamo autohtonu pjesmu sevdalinke na način na koji je i nastajala, sa željom da je prenesemo na mlađe naraštaje, ali i da kod nas zauzme posebno mjesto koje joj i pripada“, naglasio je Bota.

Govoreći o Udruženju, kazao je kako je formirano prije četiri godine, a da je do sada zabilježilo brojne nastupe kako u domovini, tako i u dijaspori.

„Nastupali smo u Stuttgartu u Njemačkoj, a održali smo i niz koncerata od Livna, Mostara i Stoca do Olova, Tuzle, Zenice, Travnika i Sarajeva“, dodao je Bota.

Sevdalinka je, prema njegovim riječima, način življenja kojeg ne može baš svako razumjeti, stoga je njihov cilj da animiraju mlade i u njihov život ugrade sevdah kao način življenja.
„Sevdalinka je pjesma našeg naroda i treba je čuvati kao zjenicu oka, to je naš biser i najveći brend“, zaključio je Bota.

U okviru "512. dana Ajvatovice" večeras je u Bugojnu održana i smotra folklora u saradnji sa Gradskim folklornim ansamblom „Bugojno“.

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
» GENOCIDNA PORUKA DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2022 13:34
» BOŠNJACI, MORAMO ZNATI KUDA IDEMO
MINA | 31. July 2022 13:44
Ostali prilozi istog autora:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
05. August 2022 19:51
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif