Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Slučaj Zvornik: Stvari treba zvati pravim imenom
OVO JE PRVA KRVNA OSVETA U BIH
Objavljeno: 29. April 2015. 03:04:06
Nerdin Ibrić bio je top tema jučer u medijima i društvenim mrežama, a sigurno će tako biti i narednih dana. Zaboravljena je odmah salmonela, zemljotresi širom svijeta, fudbalska dešavanja su pala u drugi plan.

Mnogi su odmah nakon napada objavili da je Nerdin terorista, a mediji u Republici Srpskoj pretenciozno da je član ISIL-a, vehabija, bez da su imalo pokušati saznati o čemu je zapravo riječ...

Žalostno, jer smo na RTRS-u sinoć bili u prilici gledati pravu propagandu, s kojom bi se itekako RAK morao pozabaviti. Na ovom programu s vremena na vrijeme pojave se likovi, koji itekako podsjećaju na ratnog huškača Ristu Đogu. Kada gledate taj kanal kao da se i dalje osjeti Ristin primitivni, vulgarni način izvještavanja.

Pitanje je kako bi reagovali iz manjeg entiteta da je tako u Federaciji BiH, tj. na javnim emiterima. Napad je majstorski iskoristio Milorad Dodik, tako dodatno podgrijavajući atmosferu otcjepljenja. Ništa neočekivano od predsjednika RS-a, sasvim sigurno.

Ubijeni policajac Dragan Đurić i ranjeni Željko Gajić u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku nalaze se na spisku policajaca, pripadnika policije Republike Srpske koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici koji je sačinila Komisija za Srebrenicu. To se već sinoć znalo, a mi blagovremeno i izvijestili.

Međutim, to se pokušava gurnuti pod tepih, kao nebitno...Itekako je bitno, mada svi žmire na ovo.

Sasvim je logično da se postavlja pitanje da li je Nerdin Ibrić napravio prvu krvnu osvetu u Bosni i Hercegovini?

Naime, Ibrić je rođen u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio. Imao je samo godinu dana kada su pripadnici Vojske RS-a s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno s oko 750 Bošnjaka, 1.juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

Ibrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.

Cilj ovog teksta nije da se opravda Ibrićev postupak, već da se objavi istina.

Prema našim saznanjima, Nerdin nije mogao živjeti u gradu u kom su ti isti policajci ubili mu oca. Time dolazimo do prvog čina krvne osvete u BiH. Sigurno ne terorizam, kako je sinoć zaključeno iako se o njemu apsolutno ništa nije znalo.

Krvna osveta je običaj u kojem se sukob između dvije porodice započet ubistvom člana jedne porodice nastavlja međusobnim ubijanjem, jednog po jednog muškarca. Izraz koji se koristi je da jedna porodica drugoj "duguje krv" i dug se vraća samo ubistvom muškarca.

Ovaj je običaj postojao sve do druge polovice dvadesetog stoljeća na nekim prostorima Škotske, Kosova, Albanije, Crne Gore i Sicilije. Smatra se da danas još uvijek postoji na Kosovu. Očito da se dogodio jučer i u BiH.

Porodica koja "duguje krv", odnosno čiji je član ubio člana druge familije, prelazi na poseban način života. Muškarci ne izlaze van dvorišta kuće, koja je i zbog ovih razloga opasana visokim zidom. Sve poslove nabavke hrane, rada u polju, čuvanja stoke i slično preuzimaju žene i djeca. To traje dok se neko od članova porodice ne "prevari" i izađe van gdje ga čeka odabrani pripadnik druge porodice s namjerom da ga likvidira.

Interesantno da se ubistvom spor ne izmiruje, već počinje spirala smrti pa sada "dug krvi" prelazi na drugu porodicu. Ako odabrani likvidator odbije ubiti člana neprijateljske familije, smatra se kukavicom, porodica ga se odriče i doživljava najveću sramotu.

S pravom moramo postaviti pitanje da li je Nerdin mogao biti Andreas Lubitz? Osoba koja ima neku svoju priču, možda je i on posjećivao psihijatra, možda su ga proganjale bradate spodobe koje su mu ubile oca? Također, zanima nas kojoj je toj organizaciji ovaj mladić pripadao i u čije ime je izvršio napad na policajce, pa ministar sigurnosti u prvom obraćanju onako podigne tenzije svojim nastupom pred kamerama?

Kako to da čovjek koji svjesno odvede još 149 ljudi u sigurnu smrt nije terorista, a mladić iz Zvornika koji je prošao golgotu agresije jeste?

Odgovore vjerovatno nikada nećemo dobiti, ali zato je ocijenjeno, sasvim površno, da je on terorista, da je to atak na RS, koja je inače genocidna tvorevina. Kada već stvari zovemo pravim imenom i to treba reći. Entitet koji je nastao na krvi mnogobrojih Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji nisu bili pravoslavci, piše novi.ba.Ostali prilozi: