Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AKADEMIK FILIPOVIĆ: MORA SE IZGRADITI BOSANSKA POLITIKA
Autor: Fena
Objavljeno: 04. September 2016. 15:09:28


Međunarodna zajednica nijemo posmatra dešavanja u Bosni i Hercegovini uslijed sve većeg raspirivanja međunacionalne mržnje i retorike koja zagovara podjelu zemlje, stav je građanske inicijative "Stop podjeli BiH".

Ova građanska inicijativa koja okuplja pojedince iz akademskog, kulturnog i vjerskog života BiH, usmjerena je na sprječavanje nastojanja da se BiH podjeli, rekao je njen inicijator bh. novinar i književnik Muhamed Mahmutović.

Prema njegovim riječima, aktuelna priča o referendumu o Danu Republike Sprske najavljenom za 25. septembar, samo je jedan u nizu pokušaja podjele zemlje.

"Ta nastojanja neće prestati sa referendumom i mi nismo fokusirani na sam referendum. Želimo pokazati međunarodnoj zajednici da vidimo njeno ponašanje, da ona trenutno stoji i nijemo posmatra sve kao holandski bataljon u Srebrenici 1995.", rekao je Mahmutović.

On je prvi protestni miting inicijative najavio za 9. septembar ispred Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić istakao je kako "svi građani BiH moraju zajedno i jedinstveno djelovati u osudi aktuelnih pokušaja i propagiranja retorike o podjeli BiH".

"Nema sumnje da se BiH nalazi u historijski važnom periodu kada je izvrgnuta pokušaju podjele od srpske politike iz Beograda, vladajuće oligarhije Milorada Dodika i pokušaja reafirmacije Herceg Bosne za koju je suđeno u Hagu. Ne smijemo dozvoliti da nepostojanje strategije u bošnjačkoj politici doprinese onom stanju koje smo imali 1992.-1995., moramo zaštititi državu i narod - to je suština incijative", istakao je Tokić.

Podsjećajući na postojanje retorike koja zagovara otcjepljenje unutar BiH, akademik Muhamed Filipović rekao je da "dopuštanje da jedan narod počinje živjeti u enklavi, znači da taj narod nestaje i ta zemlja nestaje".

Naglasio je da "mi kao nacija nemamo politiku, i da se ne zna prioritet".

"Zadatak ove inicijative je da nametne političkom establišmentu stav da se mora izgraditi bosanska politika, politika koja će dovesti do rekuperacije BiH, do obnove pune snage državnosti. Da država BiH djeluje na svakom djeliću njene teritorije, to je politika koje nema", poručio je Filipović.Ostali prilozi:
» OMLADINSKI IFTAR U PENZBERGU
B.net | 14. May 2019 18:29
Ostali prilozi istog autora: