Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DŽAFEROVIĆ: ODLUKA POSLANIKA IZ RS JE ANTIDEJTONSKA; SRPSKIM POSLANICIMA KADA NE ODGOVARA POZIVAJU SE NA "ANTISUTAVNO" DJELOVANJE
Autor: Fena
Objavljeno: 16. February 2017. 13:02:56


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, komentirajući odgađanje današnje sjednice to doma zbog nedolaska 13 poslanika iz RS-a, rekao je da je nedolazak na sjednice Predstavničkog doma bez opravdanih razloga kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponašanje protivno Ustavu BiH i Poslovniku Predstavničkog dom.

Navodeći da će sjednica biti nastavljena 7. marta, Džaferović je kazao da je na početku sjednice konstatovano da je prisutno 26, od 42 poslanika, da je od tih 26 poslanika 25 iz entiteta Federacija BiH i da je jedan poslanik iz entiteta RS.

- Danas smo konstatirali da 13 poslanika iz RS-a nije pristupilo sjednici i nisu dali opravdane razloge. To je ozbiljna činjenica koja je nas kao Kolegij uputila na zaključak da je potrebno da održimo sjednicu proširenog Kolegija. Održali smo sjednicu proširenog Kolegija i konstatirali da ova sjednica može da ima kvorum, a da način odlučivanja budući da se odlučuje na razne načine o različitim pitanjima na sjednici, može biti upitan - pojasnio je Džaferović.

Naglašava da je svaki postupak poslanika pitanje njegove odgovornosti i ispunjavanja njegovih obaveza te da niko ne može uvjetovatii rad ovog parlamenta.

-Mi smo današnjom odlukom pokazali da želimo da radimo na konstruktivan i korektan način - istaknuo je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta, upozorivši da nije konstruktivno i korektno ucjenjivati rad Predstavničkog doma bilo kojim drugim pitanjima.

Dodaje da je pitanje revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu odvojeno od pitanja rada institucija BiH.

- To će ići svojim putem i nije moguće spajati ova dva pitanja, zahtjev za reviziju i rad institucija BiH i Predstavničkog doma niti je moguće na bilo koji način uvjetovati, ili ucjenjivati rad institucija BiH - zaključio je Džaferović.

Ne radi se o bojkotu, tražimo vraćanje u ustavne nadležnosti

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić kazao je da majorizacija jednog naroda nije dobra za BiH, izražavajući zahvalnost što su ostali poslanici prihvatili prijedlog za odgađanje današnje sjednice Doma.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je jutros u Sarajevu bez prisustva poslanika iz Republike Srpske, a odmah po intoniranju himne data je pauza za održavanje sjednice Proširenog kolegija kada je odlučeno da sjednica bude odgođena.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (SDS) zatražio je jučer na sjednici Kolegija tog doma da se sjednica zakazana za danas prolongira dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Bojić tvrdi da predstavnici srpskog naroda ne traže ništa drugo nego vraćanje u ustavne okvire, ali i poštovanje Poslovnika u dijelu koji se odnosi na poziciju srpskog naroda u BiH, izražavajući nadu da će Predsjedništvo BiH riješiti to pitanje.

Ponovio je da ovo nije bojkot sjednice, a njegov stav je potvrdio i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac koji je novinarima kazao da kada oni budu činili bojkot sjednice tako će ga i nazvati, ističući da je revizija presude prije svega političko pitanje.

Radi se o legitimnoj inicijativi, tvrdi Košarac, da se sjednica odgodi s obzirom na to da član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović svojim postupcima "napušta Ustav ove zemlje i napušta institucije".

- On se bavi revizijom tužbe na izvaninstitucionalan i neustavan način. Jasna je pozicija nas okupljenih oko bazičnih stavova institucija Republike Srpske da tražimo da se sjednica odgodi sve dok se Izetbegović ne vrati u institucionalno djelovanje i doslovnoj primjeni Ustava - zaključio je Košarac.

Sjednica bi, po riječima predsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića (SDA), trebala biti nastavljena 7. marta.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: