Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GAZA: ADMINISTRATIVNI PRITVOR U IZRAELSKIM ZATVORIMA VIŠEDECENIJSKA JE “NOĆNA MORA“ PALESTINACA
Autor: AA
Objavljeno: 18. April 2017. 17:04:44


Po uzoru na Britanski mandat vlasti u Palestini između dva svjetska rata, vlasti Izraela od 1967. godine prema Palestincima primjenjuju praksu “administrativnog pritvora“, što je noćna mora Palestinaca koji na taj način mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima bez sudskog procesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade Palestinaca završe u izraelskim zatvorima kao administrativni pritvorenici, a najčešće im se na teret stavljaju navodne optužbe da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost po Izrael. Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se najčešće ne dozvoljava pristup takozvanim “tajnim dokazima“.

Kako bi ukazali na nepravdu kojoj su izloženi, palestinski zatvorenici često štrajkuju glađu, a dodatni problem je činjenica da i oslobođeni zatvorenici brzo budu ponovo uhapšeni i pritvoreni po istom osnovu.

Prema podacima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava na Bliskom istoku, trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi najmanje 500 Palestinaca koji se tretiraju kao “administrativni pritvorenici“.

Jučer je u Palestini obilježen Dan palestinskih zatvorenika, a tim povodom je Vijeće zatvorenika objavilo izvještaj u kojem se navodi kako su izraelske vlasti u proteklom periodu intenzivirale praksu pritvaranja Palestinaca bez provedbe sudskih procesa.

U izvještaju se također navodi kako je Izrael od 2000. godine do sada u pritvoru držao 26.000 Palestinaca kao administrativne zatvorenike.

Ističući kako ta praksa po međunarodnim normama predstavlja “ratni zločin“, iz Vijeća je saopćeno kako su zatvorenici u izraelskim zatvorima izloženi torturi na fizičkoj i psihološkoj osnovi.

“Umjesto provedbe pravednog suđenja, Izrael provodi samovoljna hapšenja po vojnom principu i bez postojanja konkretnog osnova za lišavanje slobode“, navodi se u saopćenju Vijeća palestinskih zatvorenika.

Čelnik Odjela Oslobodilačka organizacija Palestine za evidentiranje i istraživanje izraleksih hapšenja Abdunnasir Fervane je za AA kazao kako Izrael pretvorio praksu administrativnoh hapšenja u metodu “masovnog kažnjavanja“ Palestinaca i da na taj način krši sve međunarodne norme.

“Administrativna hapšenja su izraelski način gaženja slobode mišljenja Palestinaca. To je opasni zločina koji se provodi nad desetinama hiljada Palestinaca kojima štrajk glađu u pritvorskim ćelijama ostaje kao jedini način ukazivanja na nepravdu“, kazao je Fervane.

Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima prvi put su štrajk glađu organizirali 1968. godine i od tada im je to način na koji svjetskoj javnosti ukazuju na nepravdu kojoj su izloženi.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: