Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BISKUP FRANJO KOMARICA: POTREBNO JE UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU, ALI I FEDERACIJU BIH JER TO NIJE ZA ČOVJEKA
Autor: AA
Objavljeno: 19. April 2017. 21:04:04


Iako je kardinal Puljić prije par dana kazao kako Crkva neće izlaziti s političkim stajalištima u BiH biskup Komarica je u intervjuu za agenciju Anadoliju govorio i o tome jesu li srpski i bošnjački entitetu u BiH, čiji se ostanak zagovara, rješenje za BiH i je li hrvatski entitet rješenje za Hrvate u BiH.

Kako je Komarica, nagodan, Anadoliji je izrelativizirao priču oko hrvatskog entiteta. No odgovor zapravo implicira kako je Komarica stava da je nužno ukinuti RS kao dominantno srpski entitet, kao i FBiH kao dominantno bošnjački.

Ovo je prvi put da Komarica RS stavlja u ravan sa FBiH. Pa evo podržavamo Komaricu. Da ne bi bilo da nismo. Samo je problem, što dva nacionalizma to ne žele. U tom kontekstu nije li licemjerno spočitavati hrvatskoj politici zahtjeve za treći, a šutjeti o srpskoj i bošnjačkoj koje čuvaju Prvi i Drugi?

U takvoj konteplaciji, želimo sretne usrkšnje blagdane Komarici, s pitanjem, da nam pojasni, kako je moguće da uz svu silnu brigu, i kritiku vlastima o slabom povratku Hrvata u Banja Luku, on kao biskup, koji ima određenu društvenu moć nije do sada uspio vratiti niti jednog člana šire obitelji Komarica u Banja Luku. I da nam kaže zašto oni to ne žele i zašto im je bolje u Zagrebu pored onakve Banja Luke?

Ne želimo biti zločesti, al postavlja se načelno pitanje, ako jedan biskup, ne može vratiti prvog ukućanina u grad u kojem je biskup, je li onda licemjerno prozivati druge, što nisu u stanju uraditi isto to? I kada ćemo saznati koliki točan broj Hrvata se želi vratiti iz neperspektivne EU u perspektivnu RS?

“Nije mi dovoljno poznato što to znači entitet. Ako je entitet i hrvatski sličan entitetu RS ili sada Federaciji BiH, onda što će nam to. Entitet RS znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge partije nego samo moje, jer sam ja gospodin Bog ovdje u ovom entitetu. Kakva je to onda država? Kakva je to lakrdija od države?

To će biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože taj hrvatski entitet, ako je to isto. Ovdje bez uvažavanja temeljnih ljudskih prava, odnosno ljudskog dostojanstva i prava svakog čovjeka na vlastiti identitet i na sva osnovna ljudska prava i slobode među kojima je također pravo na rodno mjesto, nema države. To je apsurdna država. Takve države, koliko ja znam, nema nigdje u Europi. To i jeste bolno.

Pustimo entitete i neentitete. Trebaju se političari pobrinuti i to je njihova zadaća, inače, ne bi smjeli biti na tom mjestu. Neka kažu, ja to ne znam, sići ću pa ću kopati kukuruze pa ću ili brati šljive, čuvati ovce, ali neću se baviti tako odgovornim poslom.

Ako tvrdim da znam, onda ću kao političar i na razini pojedinca zaštititi njegovo dostojanstvo i njegovo pravo da može raditi i odgajati svoje dijete i obitelj, imati dobrosujedske odnose i zajednički se onda brinuti i mobilizirati ljude da oni budu voljni izgrađivati svoje selo, svoj kuću, svoju domovinu” – smatra Komarica.

Dodik: Više nema razgovora o bilo čemu s biskupom Komaricom

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je i danas kritike na nedavne izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice, ističući da su ga one „trajno delegitimisale za bilo kakav razgovor i dijalog na bilo kakvu temu“.

Tvrdi da biskup Komarica „u kontinuitetu šalje negativne poruke, a ima benefite od RS-a, čiji su organi pomagali izgradnju katoličke crkve na Petrićevcu, izgradnju gerijatrijskog centra u okviru Banjalučke biskupije, Katoličku gimanaziju, a u Vladi i drugim entitetskim institucijama su zastupljeni Hrvati“.

-Na koji način Komarica misli da gradi dijalog s nama? Da hoda po svijetu i kleveće RS..., ustvrdio je Dodik.

Naveo je da će se dan bivše Vojske RS-a obilježati, bez obzira na primjedbe određenih struktura s nivoa BiH.

To obilježavanje, najavio je, bit će mimo kasarne i Oružanih snaga BiH, koje je nazvao „vještačkom kategorijom u BiH, i oružanim snagama NATO-a, kojim upravljaju neki drugi faktori, a ne oni iz BiH“.

-Očigledno je da Oružane snage BiH nisu oružane snage svih u BiH... Od početka je bila greška da se dozvolilo da neko zavisi od nečije volje ili da pokušava da zavisi od nekoga. Kada su u pitanju druge dvije komponente u Oružanim snagama BiH ne postavljaju su primjedbe, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je tvrdnju da RS nije prezadužena i da vraća više obaveza nego što se zadužuje.

Dodik je naveo i da je ponuda izraelske kompanije za kupovinu državnog kapitala u Rudniku "Ljubija" bolja od one koju je dao "ArcelorMittal".

Smatra da to neće ugroziti koaliciju SNSD-a s DNS-om, čiji predstavnici su protiv prodaje "Ljubije" kompaniji "Izrael investment grupa". (FENA)Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: