Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pravda se čeka i 25 godina poslije
ZAKLOPAČA KOD VLASENICE, MJESTO NAJTEŽIH ZLOČINA GENOCIDA POČINJENIH U TOM DIJELU BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 16. May 2017. 03:05:03


Zaklopača je malo mjesto u blizini Vlasenice, u sjeveroistočnoj Bosni, gdje je prije 25 godina, 16. maja 1992., u roku oko pola sata likvidirano više od 60 civila Bošnjaka.

Pripadnici tadašnje Vojske RS-a i policije došli su u selo u četiri-pet vozila i stanovništvo ovog, do tada mirnog mjesta, počeli redom ubijati.

Prilikom organiziranog vojnoj i policijskog napada na mjesto Zaklopača, u njihovima domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno je više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece od 4 do 12 godina), koji su ostavljeni mrtvi na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i njihovo ukopavanje u masovne grobnice.

Najveći broj posmrtnih ostataka, otkriven je u masovnoj grobnici 2004. godine, a do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljitu istragu u rasvjetljavanju ovog zločina, tokom koje su prikupljeni dokazi o odgovornosti osumnjičenih za ovaj zločin, jedan od najtežih zločina počinjenih u tom dijelu BiH.

Istraga u ovom predmetu bila je vrlo složena, jer je veliki broj članova porodice oštećenih, raseljen širom BiH i svijeta i nikada se nisu vratili u mjesto prijeratnog prebivališta.

Optužnica je na kraju podignuta u oktobru prošle godine protiv sedam osoba za ratne zločine u mjestu Zaklopača, općina Milići.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Pantić Radomira, rođenog 06.01.1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije, Vojvodić Blagoje, rođenog 27.09.1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije, Jolović Branka, rođenog 04.09.1957. godine u Milićima, državljanina BiH, Milošević Milomira, rođenog 22.07.1961. godine u Vlasenici, državljanina BiH, Vukotić Nenada, rođenog 02.05.1960. godine u Milićima, državljanina BiH, Lošić Nikole, zvani"Niđo", rođenog 28.01.1965. godine u Milićima, državljanina BiH, Bogičević Čede, rođenog 04.03.1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije,

Optuženi se terete da su lično i direktno, naoružani automatskim i drugim oružjem, učestvovali u ubistvima žrtava koje su ubijane pojedinačno i u manjim skupinama, na više lokacija u selu, te se terete kao direktni počinitelji zločina.

Preživjele žrtve i porodice nastradalih još čekaju na pravdu.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: