Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 22.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
CHICAGO: PREŽIVJELE ŽRTVE GENOCIDA ZAHTJEVAJU OD SRPSKIH POSLANIKA U SKUPŠTINI USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 15. July 2017. 15:07:49


"Bratstvo Bošnjaka preživjelih genocid", kako ove 2017., tako počev od 2011., svake godine obilježava genocid nad Bošnjacima u Srebrenici spuštanjem državne zastave Republike Bosne i Hercegovne na pola koplja uz intonaciju državne himne. Svrha ovog okupljanja građana Republike Bosne i Hercegovine ispred Generalnog konzulata RBiH u Chicagu, je ne dozvoliti da se zaboravi genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Pored učenja Fatihe za duše srebrenickih šehida i odavanjem počasti spuštanjem državne zastave RBiH na pola koplja, sa ovoga skupa šalje se svake godine jasna poruka negatorima genocida iz redova srpskog naroda u Parlamentarnoj skupštini RBiH da usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament. Bošnjaci i časni građani RBiH neće nikada odustati od svoga zahtjeva da Dan genocida u Srebrenici postane Dan nacionanlne žalosti na cijelom teritoriju RBiH. Pismo upućeno srpskim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini RBiH se redovno uručuje konzularnim predstavnicima RBiH zaposlenim u Generalnom konzulatu RBiH. I ove godine pismo je uručeno vršiocu dužnosti generanog konzula g-đi Enisi Hadžović, koje će konzulat proslijediti u Parlamentarnu skupštinu RBiH. U pismu se traži od srpskih pretstavnika u Parlamentarnoj skupštini RBiH usvajanje Rezolucije o Srbrenici kojom je utvrđeno i presuđeno da je ratni zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid.

U nastavku u ime Odbora Bošnjaka preživjelilh genocid, objavljujemo pismo u cjelosti:

Zahtijev Srpskim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine da usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Poštovani predstavnici Srba u Parlamentarnoj skupštni Republike Bosne i Hercegovine,

Mi, Bošnjaci i građani Republike Bosne i Hercegovine, obracamo se Vama sa zahijevom da prestanete opstruirati usvajanje Rezolcije o genocidu u Srebrenici, donesenu u Evropskom parlamentu 15. januara 2009. Ovom rezolcijom stravični ratni zločin koji je počinila vojska i policija samozvane Republike Srpske, specijalne jedinice Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srbije, grčki i ruski dobrovoljci, okarakterisan je, odnosno presuđen, u skladu sa odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kao GENOCID.
Evropski parlamenat osuđuje Srebrenički genocitd i obećava da neće tolerisati negiranje GENOCIDA, njegovu relativizaciju i pogresnu interpretacju. Evropski parlament je uputio zahtjev Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine da usvoji ovu rezoluciju na putu pomirenja i izgadnje povjerenja među Bošnjacima i Srbima. I umjesto da prihvatite jasne dokaze, i da se suočite sa realnošću da je u Srebrenici sistematski i planski obavljena likvidacija 8372 bošnjačka civila – muslimana; vi nerazumno prkosite međunarodnoj zajednici, međunarodnim sudovima i nepobitnoj istini o GENOCIDU. Negiranje GENOCIDA od strane srpskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine je jednako jadno kao i bezuspješan pokušaj počinioca genocida da prekopavanjem stratišta i raznošenjem posmrtnih ostataka pobijenih, sakriju tragove zločina. Pogledajte sebi u oči i pitajte se zasto to činite,kome to prkosite i kome tim činom činite “dobro”. Pogledajte u oči majkama Srebrenicre koje još uvjek tragaju za svojim sinovima, braćom, muževima, za svojim najmilijim. I ovog 11. jula 2017., ukopani su pronađeni i identificirani posmrtni ostatci pobijenih- ostatci - u punom značenju te rijeci, jer nema cijelih tijela, raskomadana su buldožerima i pobačana u nebrojene grobnice. Među 70 tabuta sa pobijenim Bošnjacima nalazi se i sedam maloljetnika. Najmlađi među njima je petnaestogodišnji Damir Suljić. Počinioci GENOCIDA nisu štedjeli nikoga ko je bio Bošnjak i musliman bez obzira na godine starosti. Najstariji u ovoj grupi šehida je sedamdestdvogodišnji Alija Salihović. I ova današnja dženaza je svjedočanstvo da je u Srbrenici počinjen GENOCID - žrtve su u rasponu starosne dobi od maloljetnika do staraca. Ne ulazeći u definiciju genocida po Konvenciji o spriječavanje i kažnjavanju genocida, iz 1948. godine, vojska i policija samozvane Republike Srpske su planski i sistematski obavili likvidaciju ciljane etničke grupe - Bošnjaka i ciljane vjerske grupe - muslimana. Samo ovaj čin je dovoljan da kvalifikuje ratni zločin u Srebrenici kao GENOCID.
Na vama je kao ljudima da se suočite sa svojom savješću, donesete ispravnu odluku, date svoj glas u Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine i usvojite Rezoliju o genolcidu u Srebrenici. Bošnjaci pružaju ruku pomirenja onima koji je žele prihvatiti, ali postoji minimum dostojanstva preko koga insan ne može preći. Priznanje da je GENOCID počinjen i osuda svakoga ko negira GENOCID je moralan i civilizacijski lin.
Na Vama, gospodo srpski pretstavnici u Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine je da odlučite.
Živjela građanska Republika Bosna i Hercegovina!
U ime Bošnjaka i građanja Republike Bosne i Hecegovine okupljenih ispred Generalnog konzulata Republike Bosne i Hercegovine u Chicagu - Odbor Bratstva Bošnjaka preživjelih genocid.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: