Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom pronalaska skeleta više soba na lokalitetu predviđenom za izgradnju zgrade Hitne pomoći na Hadžetu u Novome Pazaru
BDZ SANDŽAKA ZAHTJEVA PREKID RADOVA NA HADŽETU, STRUČNA LICA SA OPREMOM DA ISTRAŽE CJELOKUPAN LOKALITET, DNK EKSPRETIZU UTVRĐIVANJA IDENTITETA OSOBA
Autor: B.net
Objavljeno: 15. July 2017. 16:07:31


Povodom pronalaska skeleta više soba na lokalitetu predviđenom za izgradnju zgrade Hitne pomoći na Hadžetu u Novome Pazaru i uviđajem koji se trenutno vrši, pri čemu se sabiraju kosti, uz osnove sumnje da se radi o masovnoj grobnici Bošnjaka strijeljanih 1944-1946. godine, Bošnjačka demokratska zajednica izdaje slijedeće saopćenje za javnost:

Naša višegodišnja ukazivanja, istraživanja i podastiranje velikog broja činjenica o masovnim likvidacijama Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka na Hadžetu u periodu početaka uspostave komunističkih vlasti 1944-1946. godine, današnjim pronalaženjem skeletnih ostataka na istoj lokaciji dobijaju epilog i daju nam za pravo da ovo nije izolirani slučaj već da se na širem dijelu ovog prostora nalazi masovna grobnica, koju je neophodno detaljno i profesionalno istražiti.

Na terenu smo se uvjerili da ekipa koja ispred istražnih organa prikuplja ostatke to radi u primitivnim uvjetima, sa bagerom i krampom, što je nedopustivo, jer je prilikom odstranjenja zemlje moguće da neke od kostiju ne budu primijećene. Zato zahtijevamo momentalni prekid ovakvog neadekvatnog prikupljanja kostiju, dolaženje stručnih i obučenih lica sa opremom za ovu vrstu djelatnosti i istraživanje cjelokupnog lokaliteta.

Zahtijevamo i DNK ekspretizu utvrđivanja identiteta osoba čiji su ostaci pronađeni, kako bi se iste predale porodicama da ih prema vjerskim običajima sahrane.

Porodice nevino ubijenih i cijeli bošnjački narod imaju pravo na istinu i pronalaženje posmrtnih ostataka svih koji su likvidirani na Hadžetu, piše u saopćenja Bošnjačke demokratske zajednice.
Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: