Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS osudio najavu Milorada Dodika da će Narodna skupština RS razmatrati tekst deklaracije o opstanu srpskog naroda
MR. SALKIĆ: NARODNA SKUPŠTINA NIJE SAMO SRPSKA - ONA MORA POŠTIVATI KONSTITUTIVNOST NARODA
Autor: B.net
Objavljeno: 12. September 2017. 21:09:50

MR. SALKIĆ: Nedopustivo je da vlasti ovoga entiteta favoriziraju samo jedan narod, da ga stavljaju u povlašten položaj i daju mu mogućnost da svoj jezik zovu srpski jezik, suprotno Ustavu entiteta, a onima koji govore bosanski jezik to ne dopuštaju.


Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS osudio je u utorak 12. septembra 2017. godine najavu Milorada Dodika da će Narodna skupština RS razmatrati tekst deklaracije o opstanu srpskog naroda. On je ukazao na otvoreno kršenje Ustava bh. entiteta RS od strane aktualne vlasti i pozvao da se zaustavi protivzakonita i protivustavna aktivnost:

-Ustav bh. entiteta RS polazi od temeljnog principa da u ovom entitetu žive ravnopravni konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Dakle, ovaj entitet nije ekskluzivno srpski entitet, kako to aktualna Vlada i Milorad Dodik žele prikazati. Ovdje bi svi narodi trebali biti ravnopravni, na svakoj stopi bosanskohercegovačke zemlje, a samim tim i na svakoj stopi entiteta, koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu. Nedopustivo je da vlasti ovoga entiteta favoriziraju samo jedan narod, da ga stavljaju u povlašten položaj i daju mu mogućnost da svoj jezik zovu srpski jezik, suprotno Ustavu entiteta, a onima koji govore bosanski jezik to ne dopuštaju. Očigledno je da je davanje ovoga imena bh. entitetu RS bilo pogrešno, jer se upravo iz njega crpe zabrinjavajuća etnička isključivost, diskriminacija drugih naroda, planski izolacionizam, potpuna pravoslavizacija i nagla radikalizacija. Narodna skupština je mjesto gdje se rješavaju pitanja svih građana a ne samo srpskog naroda i nedopustivo je da se na ovom nivou raspravlja o pitanjima samo srpskog naroda. Na ovaj način se na mala vrata RS želi uvesti u direktan odnos sa Srbijom, kao područje sa homogenom nacionalnom strukturom i teritorijom. Međutim, ovo nije isključivo srpski entitet. Podsjećamo da na tom području danas živi 200.000 Bošnjaka, koje uzurpiranje institucija vrijeđa i diskriminira, - kazao je potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: