Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Oslobađajuća presuda za ratne heroje odbrane Srebrenice
NASER ORIĆ I SABAHUDIN MUHIĆ NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE: PRAVDA JE POBIJEDILA
Objavljeno: 09. October 2017. 10:10:20


Naser Orić, ratni heroj odbrane Srebrenice nakon što je izašao iz zgrade Suda BiH gdje mu je izrečena oslobađajuća presuda kao i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću kratko je kazao da je pravda pobijedila i da je Sud u presudi kazao sve. Sličnu izjavu dala je Orićeva advokatica Lejla Čović istakavši da svako ko je pratio ovo suđenje očekivao oslobađajuću presudu, piše agencija Patria.
- Ova presuda nije konačna. Tužilaštvo će uložiti žalbu na koju ćemo mi svakako odgovoriti, - kazala je Čović.
Inače, prilikom izlaska iz zgrade Suda Orić i Muhić dočekani su aplauzom okupljenih koji su čekali izricanje presude.
Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću te su oslobođeni i svih troškova, piše agencija Patria.

Sud BiH smatra da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati djela koja su im stavljana na teret, odnosno optužbe za ratni zločin u mjestima Lolići, Zalazje i Kunjerac 1992. godine i ubistvo tri osobe srpske nacionalnosti.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. On je izručen BiH, a suđenje mu je počeo u januaru 2016. godine zajedno sa Muhićem.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno. Tribunal u Haagu je odbio taj zahtjev.

Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Inače, pred Sudom BiH okupio se veliki broj ljudi i saboraca koji su došli dati podršku Oriću i Muhiću. Prisutan je bio i veći broj policijskih službenika, javlja NAP.MAJKE SREBRENICE: NASER ORIĆ JE ŽRTVA, NIJE USPIO POKUŠAJ IZJEDNAČAVANJA ŽRTVE I AGRESORA

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kazala je za bh. informativni servis INS da je oslobađajuća presuda u slučaju ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića i Sabahudina Muhića od odgovornosti za zločine počinjene 1992. godine ogromna satisfakcija za žrtve, bez obzira na osjećaj poniženja koja su doživjeli u proteklom periodu.

Kaže da je Sud BiH, ipak, uradio nešto da ne izjednači žrtvu i agresora.

"Postoji želja velikih sila i svijeta da se izjednače žrtva i agresor. Naser je žrtva. Naser se branio, nije išao da ubija, to znaju i ptice na granama. On je samo kriv što je preživio. Zato mu se i dešavaju i ovi progoni u Hagu i po BiH. Ne sudi se Naseru, to je poniženje naših žrtava, naših najmilijih koji s ubijeni na najsvirepiji način u genocidu u Srebrenici i u agresiji. Izjednačavaju žrtvu i agresora, pa da li to ima igdje na svijetu", upitala je Mehmedović.

Dodala je da «Orića maltretiraju danima i godinama».

"Ovo je (oslobađajuća presuda, op.a.) satisfakcija žrtvama. Satisfakcija jeste jer neće izjednačiti žrtvu i agresora, to ne bi bio smisla. Jer, propaganda je tvrdila da su svi ubijeni i ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima zločinci bili. A mi nismo imali pravo na odbranu. Da smo imali pravo na odbranu ne bi mali ni agresiju, ni genocid, niti Memorijalni centar Potočari. Trebao je da se jedan narod uništi i uništavan je. Ali, ima i Božja pravda. Doći ćemo svi pred jednog Boga", kazala je Mehmedović za INS.

DODIK O REFERENDUMU I POZVAO SRBE DA IZAĐU IZ INSTITUCIJA TUŽILAŠTVA I BIH

Kako javlja RTRS, predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

"Predjsednik sudskog vijeća je bio Bošnjak. Ovo je prilika da rehabilitujemo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih inistitucija Tužilaštva i BiH", istakao je Dodik.

Predsjednik RS je dodao da je ovakvo ponašanje Suda BiH nedopustivo.

"Јa ću pozvati sve važne ljude u Srpskoj i ovo je tačka preko koje se neće proći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svjedočili protiv Orića i to nije bilo dovoljno za presudu", naglasio je Dodik.

VUČIĆ U SVOM STILU - BACI KAMEN, SAKRIJE RUKU

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u povodu oslobađajuće presude Naseru Oriću da će Srbija za pravdu morati da se bori sama.
Osim toga, Vučić je pozvao građane da zbog presude “ne izgovore nijednu tešku riječ protiv Bošnjaka", prenosi portal klix.ba.

Prvostepenom presudom Sud BiH oslobodio je Nasera Orića optužbe za ratni zločin protiv srpskih ratnih zarobljenika.
"Životi Srba nisu očigledno nisu vrijedni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja. Za pravdu ćemo morati da se borimo sami i morat ćemo da budemo spremni na to da samo mi budemo optuživani. Ni Haradinaj, ni Orić nikada neće biti krivi, ako je po njihovim sudovima. Niko nikada neće biti kriv, a najviše je Srba stradalo na prostoru bivše Jugoslavije. Srba i Bošnjaka. Morati ćemo da ne kukamo, da ne plačemo, ali i da ne opsujemo. Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku riječ protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije", rekao je Vučić.
Osim toga, Vučić je naveo i da će se Srbija boriti "snažnom ekonomijom, većim jedinstvom i radom".
Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29