Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PLENKOVIĆ: HRVATSKE STRANKE U BIH DA POKAŽU JEDINSTVO I KOHEZIJU
Autor: AA
Objavljeno: 05. December 2017. 15:12:35


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Mostaru, danas se sastao predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora kako bi razmotrio okolnosti nakon presude Haškog suda bivšim čelnicima tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je kazao kako je njegov dvodnevni radni posjet Mostaru u kontekstu presude Haškog suda od prošlog tjedna, ali i podrške BiH na njezinom europskom putu, istaknuvši kako je njegova ključna poruka da je Hrvatska partner i prijatelj Bosni i Hercegovini.

Šest bivpih političkih i vojnih lidera tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne osuđeno je prošlog tjedna u Hagu na pravomoćnu kaznu od ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački pothvat, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

„Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela i zločina koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući one prema pripadnicima hrvatskoga naroda“, kazao je Plenković.

Naglasio je kako želi da hrvatske političke stranke u predstojećoj izbornoj godini za BiH pokažu jedinstvo, koheziju, i da se pripreme za te izbore, izazove i za nova predstavnička tijela institucija BiH.

„Republika Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno sa druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi i učinit ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da zaista to tako i bude“, kazao je Plenković.

Hrvatska želi, kako je naglasio, pomoći BiH i okrenuti se budućnosti i voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu trajnih odnosa između dvije zemlje.

Predsjednik HNS-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je naglasio da je dolazak hrvatskog premijera Plenkovića veliko ohrabrenje svim Hrvatima u BiH.

„Moramo tražiti načina kako živjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istovremeno zadržati, učvrstiti poziciju jednakopravnog, konstitutivnog, suverenog naroda“, kazao je Čović, navodeći kako je svima potreban mir i sprečavanje negativne klime koja vraća na povijest koja je bila takva da nitko ne želi da se ikada ikome više ponovi.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37