Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Međunardna izložba „Srebrenički inferno“ u Azerbejdžanu
USPOSTAVLJENA SARADNJA ARHIVA FEDERACIJE BIH I NACIONALNOG ARHIVA AZERBEJDŽANA
Autor: B.net
Objavljeno: 07. December 2017. 21:12:39

Prof. dr. Adamir Jerković polaže cvijeće na spomenik ubijenim stanovnicima Hodžaelija


Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine uskoro će predstaviti u Azerbejdžanu svoju međunardnu izložbu „Srebrenički inferno“. Ovo je rezultat posjete direktora Arhiva Federacije BiH prof. dr. Adamira Jerkovića Nacionalnom arhivu Republike Azerbejdžan koju je učinio na poziv direktora dr. Atahan Pašajeva.

U veoma srdačnom razgovoru koji su vodile dvije delegacija u Bakuu istaknut je značaj posjete ne samo u smislu saradnje dva arhiva nego i za razvoj međusobnih odnosa. Prof. dr. Adamir Jerković je kazao da Arhiv Federacije BiH i Azerbejdžanski nacionalni arhiv „imaju pravo i obavezu da sarađuju i da unapređuju međunarodne odnose ovo tim više što su Sarajevo i Baku gradovi pobratimi. Naglasio je da se moramo međusobno upoznavati, razmjenjivati informacije i prenositi naša iskustva a da zato postoje mnogi načini počev od međunarodnih konferencija, izložbi, zajedničkih istraživanja, razmjene časopisa, preko pomoći u obrazovanju kadrova i slično.

„Mi najprije želimo u Bakuu prezentovati našu izložbu „Srebrenički inferno“ koja je dosada pokazana u trideset pet svjetskih gradova i prijestolnica na četiri kontinenta“, a izrazio je zadovoljstvo što će Arhiv Federacije BiH biti domaćin slične izložbe koju će pripremiti Azerbejdžanci povodom 25. godišnjice zločina koji su počinili pripadnici jermenske vojske u Hodžaliju. U tom genocidu je ubijeno preko šest stotina nedužnih azerbejdžasnkih građana. Domaćini su izrazili zadovoljstva zbog stava Bosne i Hercegovine oko Nagorno Karabaha i detaljno su upoznali svoje goste iz BiH o toku aktivnosti obilježavanja godišnjice ovog masakra. Delegacija Arhiva Federacije BiH posjetila je spomen obilježje ubijenim stanovnicima Hodžalija gdje je položila cvijeće.


Direktor Arhiva Federacije BiH sa direktorima Nacionalne biblioteke Karimom Tahirovim i Nacionalnog arhiva prof. dr. Askerom Rasulovim


U Nacionalnom arhivu Azerbejdžana su izrazili solidarnost sa narodom Srebrenice i pokazali su da prate događaje iz haške sudnice. Za predsjednika Aliju Izetbegovića su kazali da se „borio za svoju zemlju“, a zamjenik direktora prof. dr. Asker Rasulov „da znaju da je genocid u Srebrenici najveći u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, da je jedan broj počinilaca u zatvorima, ali da je, nažalost, najveći broj odgovornih za zločin na slobodi“. Prema riječima dr. Jerkovića i dr. Resulova izložba o Srebrenici treba da osudi sve zločine i da oni budu opomena da se više nikada ne ponovo nigdje u svijetu.

Prof. dr. Adamir Jerković je posjetio i Nacionalnu biblioteku Azerbejdžana gdje je razgovarao sa direktorom Karimom Tahirovim koji je izrazio zadovoljstvo zbog posjete delegacije Arhiva Federacije BiH Bakuu. Ovom prilikom je dr. Jerković, koji je nekada obavljao dužnost savjetnika Alije Izetbegovića, predao knjige o životu i radu prvog bosanskohercegovačkog predsjednika. Od danas fond Nacionalne biblioteke Azerbejdžana ima u svom posjedu knjigu dr. Adamira Jerkovića „Sjećanja na Aliju Izetbegovića“ i izdanja na engleskom jeziku: “Alija Izetbegović and Srebrenica, Bosnian prosepects after the genocide“ i „Character of Alija Izetbegovic and his role in independence of Bosnia and Herzegovina“.


Prof. dr. Asker Rasulov, vođa delegacije Nacionalnog arhiva Azerbejdžana (u sredini)


Azerbejdžanci su iskazali interesovanje za pozadinu ratnih događaja u Bosni i Hercegovini, pa je Jerkovićeva knjiga na engleskom jeziku „Kontinuitet velikosrpske hegemonističke politike putem agresije i perfidne otimačine teritorija kroz agrarne reforme i kolonizaciju“, izazvala veliko interesovanje u naučnim krugovima Azerbejdžana.

Delegacija Nacionalnog arhiva Azerbejdžana prihvatila je sa zadovoljstvom poziv za uzvratnu posjetu Arhivu Federacije Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: