Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu 25 godina od ratnog zločina u Ahmićima: Minuta šutnje u Hrvatskom saboru u sjećanje na žrtve zločina u Ahmićima
APEL: PREDSJEDNICE GRABAR KITAROVIĆ, ODUZMITE ODLIKOVANJA OSUĐENICIMA ZA RATNE ZLOČINE PRLIĆU, KORDIĆU, PRALJKU, STOJIĆU, PETKOVIĆU, ĆORIĆU
Autor: B.net
Objavljeno: 16. April 2018. 01:04:55


Inicijativa mladih za ljudska prava apelira na predsjednicu Grabar Kitarović da oduzme odlikovanja osuđenicima za ratne zločine počinjenim tijekom agresije Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu te da se zajedno s premijerom ispričaju žrtvama na 25. obljetnicu zločina u Ahmićima, u ponedjeljak 16. travnja.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, prema saznanjima Inicijative mladih za ljudska prava, još uvijek nije oduzela odlikovanja Dariju Kordiću koji je davne 2004. osuđen na 25 godina zatvora za zločine počinjene u Ahmićima. Odlikovanja nisu oduzeta ni petorici ostalih osuđenika za ratne zločine u Bosni i Hercegovini: Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Brunu Stojiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću. Želimo podsjetiti kako je Inicijativa u siječnju ove godine uputila poticaje za oduzimanje odlikovanja Državnom povjereništvu za odlikovanja i priznanja pri Uredu predsjednice Republike Hrvatske te da do danas nije dobila nikakav odgovor. Odličja na ratnim zločincima uvreda su za žrtve, sramota za Republiku Hrvatsku i teret za proces pomirenja među našim društvima.

U ponedjeljak 16. travnja ove godine obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca. Ova ubojstva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina hrvatskih snaga iz devedesetih godina, a počinjena su u okviru međunarodnog sukoba koji je vođen između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine tijekom 1993. i 1994. kada je Republika Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad snagama HVO-a.

Najviši dužnosnici Republike Hrvatske, predsjednica i premijer, dužni su ispričati se žrtvama u Ahmićima te osuditi i distancirati se od zločinačke politike vrha Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1993.-1994.

Iskreni čin žaljenja i isprike doprinio bi kulturi poštivanja svih žrtava te odgovornom suočavanju s prošlošću stoga pozivamo predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da na dan 25. obljetnice zločina u Ahmićima naprave ispravan civilizacijski korak šaljući jasnu i nedvosmislenu poruku da se rat i zločini više nikada ne smiju ponoviti.

U najboljoj namjeri da doprinesemo iskrenom i ispravnom činu isprike, Inicijativa mladih za ljudska prava je pripremila priručnik namijenjen sadašnjim, ali i budućim visokim dužnosnicima Republike Hrvatske, koji ističe njihovu odgovornost da naprave ovu simboličku gestu i upućuje na važnost isprike kao sastavnog dijela tranzicijske pravde.

Minuta šutnje u Hrvatskom saboru u sjećanje na žrtve zločina u Ahmićima
Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

16. travnja ove godine obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima. U ovom selu u Bosni i Hercegovini nedaleko od grada Viteza pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je šest pripadnika HVO-a za zločine počinjene u Ahmićima: Darija Kordića, Marija Čerkeza, Miroslava Bralu, Antu Furundžiju, Dragu Josipovića i Vladimira Šantića, a Sud Bosne i Hercegovine osudio je još jednu osobu, Paška Ljubičića. Navedeni sudovi osudili su počinitelje za teška kršenja Ženevskih konvencija, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

ova ubojstva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina koje su počinile jedinice nad kojima je Republika Hrvatska imala sveukupnu kontrolu. Osim toga, pokolj civila u Ahmićima nije bio izolirani incident, štoviše, bio je sastavni dio sustavnog plana koji je za cilj imao etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva iz dijelova Bosne i Hercegovine.

Kao društvo odgovorni smo suočiti se s prošlošću, priznati i osuditi počinjene zločine zbog naših sugrađana kao i zbog građana susjedne Bosne i Hercegovine kako se ove nehumanosti ne bi ponovile i kako nikada ne bi naišle na odobravanje.

Važno je da odamo počast žrtvama, da prepoznamo patnju njihovih obitelji te da im pomognemo u potrazi za pravdom, istinom i utjehom. Dužni smo to učiniti jer su tadašnji političari naše države i njihova pogrešna i agresivna politika prema BiH u tom razdoblju pridonijeli počinjenju ovih zločina koji su suprotni čitavom nizu vrijednosti koje se smatraju temeljima čovječanstva.Mi, mladi ljudi, tražimo od Vas da radite na suočavanju s prošlošću i pridonesete izgradnji društva temeljenog na poštivanju ljudskih prava. S obzirom na to da ste predsjednik najvišeg predstavničkog tijela građana Vaša je dužnost, kao i Vaših kolegica i kolega zastupnika da predstavljate i reafirmirate vrijednosti utemeljene Ustavom Republike Hrvatske.

Slijedom navedenog pozivamo Vas da na sjednici Hrvatskog sabora 18. travnja sa zastupnicima i zastupnicama održite minutu šutnje u sjećanje na žrtve zločina u Ahmićima.

Ovom simboličkom gestom ne može se promijeniti ono što se prije 25 godina dogodilo u Ahmićima, njome se ne može ublažiti bol obiteljima žrtava, ali ona može pomoći da učimo na greškama iz prošlosti te da izgrađujemo suradnju, suživot i pomirenje za bolju budućnost, piše u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) objavio je portal yihr.hr.Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13