Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TRUMP: KO SARAĐUJE S IRANOM, NE MOŽE SARAĐIVATI SA SAD-OM; DOK EU PODSTIČE TRGOVINU S IRANOM, TVRDI MOGHERINI
Autor: AA
Objavljeno: 07. August 2018. 13:08:12

Photo: dw.com


WASHINGTON (AA) – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump poručio je kako oni koji sarađuju s Iranom, ne mogu sarađivati sa SAD-om, javlja Anadolu Agency (AA).

”Sankcije Iranu su zvanično na snazi. Ovo su najoštrije sankcije ikad primijenjene, a u novembru će biti podignute na viši nivo. Svako ko posluje s Iranom, neće poslovati sa Sjedinjenim Državama. Tražim svjetski mir, ništa manje“, napisao je Trump na Twitteru.

U utorak, 7. augusta, počela je primjena prvog paketa sankcija Iranu, koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju saopćio da se ta zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma.

Prvi paket sankcija se odnosi na blokadu finansijskih transakcija, trgovinu čelikom, ugljem, aliminijumom, uvoz putničkih aviona i njihovih rezervnih dijelova. Drugi paket sankcija na snagu će stupiti 5. novembra.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je kako rade sve što mogu da bi Iran ostao u sporazumu, za koji EU vjeruje da je u korist regije i svijeta kada je riječ o sigurnosti

Mogherini: EU podstiče trgovinu s Iranom

WELLINGTON (AA) – Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je kako EU podstiče povećanje trgovine s Iranom, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini je tokom posjete Novom Zelandu izjavila kako podstiču povećanje trgovine s Iranom, koji je ostao vjeran nuklearnom sporazumu.

Dodala je kako rade sve što mogu da bi Iran ostao u sporazumu, za koji EU vjeruje da je u korist regije i svijeta kada je riječ o sigurnosti. Mogherini je istakla i kako ulažu napore da se održe ekonomske prednosti za iranski narod.

U utorak, 7. augusta, počela je primjena prvog paketa sankcija Iranu, koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju saopćio da se ta zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma.Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: