Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kosovo
U PRIŠTINI ODRŽAN SASTANAK BOŠNJAČKIH PREDSTAVNIKA I KANCELARIJE EVROPSKE UNIJE
Autor: B.net
Objavljeno: 08. August 2018. 16:08:29


Održan je sastanak bošnjačkih predstavnika sa čelnicima Kancelarije Evropske unije u Prištini. Razgovarano je o bošnjačkom zahtjevu za učešće u najavljenom završnom dijalogu između dviju država Republike Kosova i Republike Srbije.

- Poznato je, naime, da bošnjačkog naroda ima u znatnom broju i po naseljima u sjeverrnim opsćnama Kosova, kome su prava u kontinuitetu ugrožena, pa je bitno da legitimni predstavnici Bošnjaka Kosova uzmu učešće u izradi i najavljenog 'Pravno obavezujućeg sporazuma' i u razmatranju podzakonskih akata, poput Statuta ZSO, radi upisivanja obaveza na realizaciji prava i za bošnjačku zajednicu u tom dijelu Republike Kosova, koja garantiraju ustav i zakoni Republike Kosova i sve međunarodne konvencije, rekao je Ćerim Bajrami nakon održanog sastanka.

Bošnjaci.Net su nedovano objavili koumnu autora Bajramija koju preporučujemo da pročitate: NEOPHODNO JE UČEŠĆE I BOŠNJAKA KOSOVA U PROCESU DIJALOGA!

Kako je objavila Anadolu Agency (AA) predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da će Kosovo isvršiti sve obaveze preuzete Briselskim sporazumom, što podrazumijeva da će Zajedica općina sa srpskom većinom biti formirana u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Thaci se zahvalio domaćim i međunarodnim bezbedonosnim mehanizmima i političkim akterima, na posvećenosti da protekli vikend protekne bez ikakvih incidenata, uprkos raznim lažnim informacijama. Thaci je poručio i da će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom iz 2013. i naknadnim sporazumom iz 2015. o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu.

“U okiru toga je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu uz poštovanje Ustavnog suda Kosova, poštovanje Briselskog sporazuma, poštovanje evropskih kriterijuma i standarda za lokalnu vlast, kao i realnosti stvorene odlukom Ustavnog suda Kosova”, kazao je Thaci.

On je naglasio da kao glavna tema ostaje dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i moguće opcije za postizanje konačnog, mirovnog, sporazuma, javila je AA.

Iz izvora bliskog Bošnjaci.net, na Kosovu se govori o fromiranju Zajedica općina sa srpskom većinom, ustvari da je na pomolu formiranje još jedne genocidna tvorevine nalik na onu u Bosni i Hercegovini, koja će kočiti, usporavati i osporavati mehanizme države Kosovo i napretku ka europskim institucijama.Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: