Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZETBEGOVIČ: DŽABA MILOŠEVIĆEV UČENIK DAČIĆ POVLAČI PARALELE IZMEđU BIH I KOSOVA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. August 2018. 21:08:46


Uoči tribine SDA u Mostaru predsjednik ove stranke i predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović novinarima je rekao da je upravo Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata, koji moraju biti bolji.

- Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda. Ne isključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banjoj Luci. Izaći u susret kad je u pitanju Islamska zajednica, pokazati pijetet kad su u pitanju zločini nad Bošnjacima, pomoći da se ti odnosi popravljaju i imati više sluha za nas kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, braniti interes svoje zemlje u kojoj smo rođeni i on i ja, rekao je Izetbegović.

On je na novinarski upit rekao i kako odnosi Beograda i Zagreba, te pitanje Kosova, imaju reperkusije na Bosnu i Hercegovinu samo psihološki.

- Čitali smo danas Dačićevu izjavu, to su politička pozicioniranja, pomalo se ucjenjuje međunarodna zajednica, plašeći da će se povezati Bosna i Hercegovina s pitanjem Kosova. To dvoje se nikako povezati ne može, džaba to Dačić, Miloševićev učenik pokušava da povuče paralele, Bosna i Hercegovina je riješena. Isto zlo predvođeno Miloševićem je pogodilo i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Nema ni historijskih ni moralnih ni pravnih fakata na koji bi se mogli povezati rješavanje pitanja Kosova i naša zemlja, rekao je Izetbegović.

Kandidat Stranke demokratske akcije za mjesto člana Predsjedništva uoči tribine kazao je da će večarašnja osnovna poruka koja će biti upućena sa tribine glasiti da je Bosni i Hercegovini potrebna stabilnost, konstruktivna politička atmosfera, te da se onda u toj atmosferi ubrzava evropski put, NATO put BiH ali i da se ubrzava reformski put, jača ekonomija kako bi ljudi u ovoj zemlji što bolje živjeli.

Džaferović je također naveo da se danas obilježava 93. godišnjica od rođenja prvog predsjednika Republike BiH i osnivača SDA, rahmetli Alije Izetbegovića.

"Njegova osnovna ideja je cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda. Mi ćemo istrajati na toj ideji. To je amanet kojeg nam je on ostavio i nikada se nećemo umoriti u realizaciji te ideje, i mi ćemo u tome uspjeti", rekao je Džaferović.

Također kazao je da u Mostaru postoji jedno vrlo bitno neriješeno pitanje, a to je pitanje izbora.

"Mi promoviramo ideju da Mostar mora i treba da ostane jedinstven grad, za koji se mora naći rješenje kada su izbori u pitanju, koji podrazumijema potpunu ravnopravnost svih naroda i građana i isključuje dominaciju bilo koga nad bilo kime", rekao je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: