Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BiH
UDRUŽENJE „BAŠLIJA“ PO TREĆI PUT JE DOMAĆIN MEĐUNARODNOG FESTIVALA FOLKLORA ZA DJECU I MLADE „ČUVARI TRADICIJE“
Autor: B.net
Objavljeno: 08. August 2018. 21:08:20


U periodu 09. - 13. avgusta 2018.g. Ilidža, Sarajevo, Zenica, Jajce i Mostar, bit će bogatiji za više od 500 gostiju - učesnika Trećeg međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „ČUVARI TRADICIJE“, koji će svoju raskošnu kulturu, plesove, muziku i običaje predstaviti kroz pet koncerata bh. publici. Organizator ovog festivala je Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva „BAŠLIJA“ Ilidža.

Na festivalu učestvuje preko 1000 učesnika iz Turske, Kirgistana, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Rumunije, BiH.

Udruženje „BAŠLIJA“, se nada da će i ovaj projekat osnažiti međunarodnu saradnju, te otvoriti vrata i puteve za uzvratne posjete, što je i jedan od ciljeva kada je ovaj festival u pitanju. Cilj je svakako i sačuvati identitet i tradicionalne vrijednosti naše domovine, kao i drugih zemalja iz kojih grupe dolaze.Najznačajniji koncert festivala bit će održan na Ilidži dana, 11.8.2018. sa početkom u 19:00h na Ljetnoj pozornici Ilidža. Ostali koncerti će biti održani u Zenici, Mostaru i Jajcu.
Učesnici će pored koncertnih sadržaja imati priliku da obiđu i kulurno-historijske spomenike, turističke ljepote i potencijale Ilidže, Sarajeva, Zenice, Konjica, Jablanice, Travnika, Jajca, Mostara.

„Veoma je teško organizovati jedan ovakav festival, ali nismo posustali niti izgubili snagu i želju za novim izazovima. Volimo uzvratiti gostoprimstvo grupama kod kojih često gostujemo. Folkloristi i istinski zaljubljenici u tradiciju to rade sa puno ljubavi i pažnje i nesebično se zalažu, kako bi sve proteklo u najboljem redu. U festivalskoj organizaciji učestvuje više od 100 volontera, koji tokom cijele godine potajno priželjkuju festival, nova prijateljstva i druženja. Hvala Općini Ilidža, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalnom ministarstvu kulture i sporta koji su finasijski podržali ovaj projekat“, istakao je Džemal Hurić-direktor festivala.
Ostali prilozi:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10