Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DISIDENeT mreža
MREŽA ZA ISTRAŽIVANJE ISTOČNOEVROPSKIH KULTURA NESLAGANJA U TOTALITARNIM REŽIMIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. September 2018. 16:09:55


Grupa istraživača pokreće multidisciplinarni projekat sakupljanja, obrade i umrežavanja građe koja svjedoči o istočnoevropskim kulturama neslaganja u totalitarnim režimima, u odnosu na granice mišljenja koje su uspostavljene vladajućom ideologijom i na razlike koje su proizilazile iz tradicijskih normi, odnosno, iz akademskih i umjetničkih sloboda.
Cilj projekta je otvaranje mreže sa sakupljanje i klasifikaciju primarne građe, iz historijskog i umjetničkog registra, kao i uspostava programa istraživačkih nastojanja da se pojedine oblasti i teme realiziraju kao zasebni projekti.

MAPA MREŽE: DISIDENeT mreža je organizacijski podijena na tri nivoa:

Historijski registar

Otvara se depo za primarnu historijsku građu, u vidu dokumenata sa sudskih procesa ili represija prema političkim kažnjenicima, koji su krivično gonjeni ili marginalizirani zbog delikta mišljenja. U taj prostor spadaju registar žrtava, svjedočenja žrtava, sudski spisi, historijske studije, memoari, dokumentarni filmovi i drugi srodni materijali. Historijski registar je podijeljen po oblastima, u okviru kojih određene teme mogu sadržavati linkove prema srodnim temama. Ta podjela ide nizom: Historija, Sudski procesi, Dokumenti, Svjedočenja, Memoari, Historijske studije, Dokumentarni filmovi, Biblioteka, Press kliping, Televizija – Video – You tube, Foto-galerija, itd. Razvojna perspektiva u profilaciji tema i oblasti je imanentna izgradnji Historijskog registra.

Disident Art - Umjetnički otpori i svjedočanstva

Umjetnička svjedočanstva u kulturi neslaganja podijeljena su na primarna – dakle, ona koja su u historijskom kontekstu pružala konkretan otpor vladajućem diskursu, i na sekundarna, ona koja su se u postkomunističkom periodu referirala na određene pojave. U registru umjetničkih otpora i svjedočnsatava, DISIDENeT uspostavlja podjelu po umjetničkim rodovima i izrazima, u okviru koje predstavlja pojedinačne projekte i pojave, odnosno, donosi bio-bibliografski registar umjetnika koji su sudjelovali u kulturi neslaganja. Ta podjela ide nizom: Književnost, Pozorište, Muzika, Slikarstvo, Film, Televizija, Primijenjena umjetnost, Performansi, Leksikon disidenata, itd, sa mogućnošću nadgradnje.Naučni i istraživački projekti

DISIDENeT mreža ima za cilj sakupljanje, arhiviranje i predstavljanje naučnih i istraživačkih projekata koji su se bavili verbalnim deliktom i kulturom neslaganja u totalitarnom razdoblju, kao i podsticanje ove vrste istraživanja. U tom cilju, uspostavlja se bibliografija radova i biblioteka knjiga u PDF-u, te se pokreću različiti istraživački aspekti problema i pitanja koja se vežu za totalitarno razdoblje.

BOSANSKI SLUČAJ: Bosanski tim uzima u obzir historijske specifičnosti koje su Bosnu i Hercegovinu, i njen najbrojni, bošnjački narod, dovele u poziciju ustavno-pravnog nepostojanja i društvene marginalizacije za vrijeme vladavine velikosrpskog komunizma. Bosanski slučaj tako ima dva represivna sloja, jedan ideološki, a drugi segregacijski. Uz represiju ideoloških granica, koja se odnosila na sve bh. narode i građane, specifikum bosanskog slučaja je i činjenica da je najbrojniji bosanski narod najveći dio komunističkog razdoblja živio onepostojen, bez prava na identitet i kulturu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» IZGORJELA KATEDRALA NOTRE-DAME
16. April 2019 18:10