Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država zaprijetio sankcijama ukoliko nastavi istragu o navodnim ratnim zločinima SAD-a u Afganistanu
MEĐUNARODNI KRIVIČNI U HAGU: ZAŠTO BOLTON NAPADA MKS I KOME BI ODGOVARALO NJEGOVO GAŠENJE?
Autor: Fena
Objavljeno: 12. September 2018. 16:09:27

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država (Foto: breitbart.com)


Međunarodni krivični sud (MKS) u Haagu saopćio je da će "nastaviti da radi neumorno", nakon što mu je savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država John Bolton zaprijetio sankcijama ukoliko nastavi istragu o navodnim ratnim zločinima SAD-a u Afganistanu.

Sud u Haagu, koji istražuje genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, naveo je u saopćenju 11. septembra da je nezavisna i nepristrasna institucija sa podrškom 123 zemlje.

Svjetski mediji, čije pisanje prenosi Radio Slobodna Evropa, navode kako Boltonov govor predstavlja napad Trumpove administracije na globalni poredak zasnovan na pravilima i njegovog pravnog zastupnika, Međunarodni krivični sud.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Amerike Donalda Trumpa otkrio je detalje vanjske politike njegovog šefa "Prvo Amerika", omalovažavajući međunarodnu organizaciju koju klevetaju konzervativci, potvrdivši također pro-izraelsko skretanje najavljujući zatvaranje kancelarije za oslobađanje Palestine u Washingt piše New York Times.

"Danas, uoči 11. septembra, želim da dostavim jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika," rekao je Bolton u ponedjeljak. "Sjedinjene Države će koristiti bilo koja sredstva neophodna da zaštite svoje građane i naše saveznike od nepravednog gonjenja ovog nelegitimnog suda".

NYT objašnjava da je Bolton u ponedjeljak rekao da su njegove primjedbe bile potaknute indikacijama da sud želi istražiti ponašanje američkih trupa u Afganistanu.

"Sa Boltonom na vlasti, Bijela kuća se vratila na jezik iz 2002. i 2003. godine... S obzirom na predistoriju Boltona, advokati i aktivisti za ljudska prava rekli su da nisu iznenađeni da će se Trumpova administracija vratiti neprijateljskom stavu. Međutim, neki su rekli da su uznemireni zbog njegovih prijetnji sudijama u sudu.“

Britansski The Guardian piše da je naslov Boltonovog govora u Washingtonu - "Zaštita američkog konstitucionalizma i suvereniteta od međunarodnih prijetnji" – zvučao bezvrijedno, a pomalo i pompezno.

"Međutim, tekst govora predstavlja razarajući i nekontrolisan napad Trumpove administracije na globalni poredak zasnovan na pravilima i njegovog pravnog zastupnika, na Međunarodni krivični sud. Otvoreno rečeno, to je sveobuhvatan pokušaj Donalda Trumpa da najistaknutiji krivični tribunal na svijetu, Međunarodni krivični sud prestane sa radom, a samim tim i sam koncept međunarodne pravde. Bolton je čovjek koji maše nožem. I postoji velika mogućnost da će uspjeti,“ stoji u tekstu.

Guardian smatra i da je Trumpov treći izbor za savjetnika za nacionalnu sigurnost prikladan glasnik ove poruke.

"Ipak, dio Boltonove ponude je bio da predloži da američke sankcije i druge kaznene mjere protiv Suda i njegovog osoblja mogu pomoći američkim saveznicima ako se i oni nađu na optuženičkoj klupi. To se može odnositi na Izrael, s obzirom na trenutnu preliminarnu istragu MKS-a u Palestini...

Kolaps suda bi dobrodošao i u Rusiji, gdje režim ruskog predsjednika Vladimira Putina dijeli Trumpovo neprijateljstvo prema obavezujućim transnacionalnim pravnim pravilima i standardima i njegovom apetitu za nekažnjivost. Rusija se trenutno suočava sa preliminarnim istraživanjem MKS-a u Ukrajini.

Isto tako, Kina, koja bezobzirno gazi po međunarodnom pravu u Južnokineskom moru i na Tajvanu, vjerovatno neće biti žao što će vidjeti da sud prestaje sa radom. Međutim, američki potez sluti još jedan sukob sa Evropom, gdje je MKS visoko cijenjen.“

Guardian zbog toga ističe da Trump kaže da se bori za suverenitet SAD-a, ali, to za ostatak svijeta, izgleda kao neprihvatljivo lice američke izuzetnosti.

The Washington Post piše da je izjavom o zabrani ulaska sudija MKS-a u SAD Bolton zapravo rekao da ovi zvaničnici, uključujući i ugledne pravnike i aktiviste, mogu dobiti isti tretman kao i određeni oligarsi povezani s Kremljem ili finansijeri ekstremističkih skupina.

Bolton je otvoreno pozvao na kolaps MKS-a, na sličan način kako to rade desničarski populisti kako bi uništili Evropsku unije, piše Post. Kao i oni, Bolton je eksplicitno napao "dogmu globalnog vladanja" u bloku i pozdravio odluku Britanije da ga napusti.

Oštra retorika odražava Boltonovo dugotrajno neprijateljstvo prema MKS-u, instituciji protiv koje je lobirao dok je služio u administraciji Georga W. Busha. Bolton i neki republikanski saveznici vide moć organizacije kao nezakonitu povredu nacionalnog suvereniteta i navodno kršenje američkih ustavnih prava.

Istina, sud ima male nadležnosti nad Sjedinjenim Državama koje, kao i druge velike sile, uključujući Indiju i Kinu, nikada nisu ratifikovale konvenciju koja je uspostavila sud.

"Tadašnji predsjednik Bill Clinton potpisao je konvenciju 2000. godine," objasnio je Emily Tamkin iz Bazfida, ali je nikada nije predao Kongresu na ratifikaciju, a Bush je ovlastio Sjedinjene Države da je "ne potpišu" u maju 2002. godine", što je odluka koju je Bolton glasno podržao.

BBC kao prvi razlog za Boltonovu izjavu navodi prošlogodišnji zahtjev tužioca MKS-a Fatou Bensouda za potpunom istragom o navodnim ratnim zločinima u Afganistanu, koji bi kao počinioce uključivao sve američke vojne i obavještajne službenike.

"U izvještaju MKS-a iz 2016. godine rečeno je da postoji osnovana sumnja da se vjeruje da je američka vojska počinila mučenje na tajnim pritvorskim mjestima u Afganistanu kojom upravlja CIA, kao i da su afganistanska vlada i talibani počinili ratne zločine,“ podsjeća BBC i dodaje:

"Druga oblast o kojoj je govorio Bolton je bio palestinski potez da dovede Izrael pred MKS zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali - potez koji je Izrael odbacio kao politiziran.“

U istom tekstu reporterka BBC-a iz Bijele kuće Tara McKelvey navodi da je Bolton kao diplomata bio poznat kao ratoboran, odnosno da je jednom rekao da kada bi zgrada Ujedinjenih nacija u New Yorku "izgubila 10 spratova, ne bi bilo mnogo razlike".

"Kao savjetnik za nacionalnu sigurnost, ponekad je bio agresivniji od predsjednika - i bio je obuzdan. Međutim, u ponedjeljak je Bolton napravio svoj prvi glavni potez kao savjetnik za nacionalnu sigurnost i pokazao da je sinhronizovan sa predsjednikom. Prijeteći sankcijama sudijama MKS-a, on pomaže u jačanju predsjedničke politike "Prvo Amerika".“Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: