Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ENGLEZI POSJEĆUJU SREBRENICU KAKO BI IZVUKLI LEKCIJU IZ GENOCIDA
Autor: NAP
Objavljeno: 13. September 2018. 14:09:06


Grupa volontera, studenata i članova nevladine organizacije Kršćanska Zajednica mladih (YMCA North Staffordshire) iz Stoke on Trent u Engleskoj boravili su tokom ove sedmice u Bosni i Hercegovini, kako bi razgovarali sa preživjelim iz genocida u Srebrenici, u okviru projekta koji provodi engleska nevladina organizacija „Remembering Srebrenica“.

Oni su također posjetili i „Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu“, kao i „Sarajevski tunel spasa“, koji je tokom četverogodišnje opsade služio za dopremanje hrane i lijekova u glavni grad BiH.

„Remembering Srebrenica“ je britanska dobrotvorna organizacija. Već skoro 23 godine su posvećeni korištenju lekcija iz genocida u Srebrenici kako bi se borili protiv mržnje i netolerancije. Oni svake godine obilježavaju 11. juli, kada je počinjen zločin nad više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka.

„Remembering Srebrenica“ je ove godine na godišnjicu genocida, zajedno sa svojim organizacijama širom Engleske okupila oko 70.000 ljudi na komemoracijama, na kojima se govorilo o genocidu u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine. U saradnji sa BBC-om izrađen je i dokumentarac „Smrtonosno upozorenje, koji je pogledao oko tri miliona ljudi.

Aida Salkić-Haughton iz YMCA-a rekla je agenciji Paria da mnoge nevladine organizacije u Velikoj Britaniji, poput organizacije za koju radi ona, ili „Remembering Srebrenica“ rade na očuvanju sjećanja na Srebrenički genocid, kako se zločini više ne bi ponavljali.

U nekim gradovima, poput Stoke on Trent danas postoje spomenici srebreničkim žrtvama.

Iz „Remembering Srebrenica“ savjetuju polaznike ove edukativne ekskurzije da, kada se vratite kući, mogu da se jave lokalnim medijima kako bi širili poruku o Srebrenici. Na taj način, objašnjavaju, pomaže u jačanju i zajednica u Velikoj Britaniji.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: