Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOMŠIĆ SE ZAHVALIO ZASTUPNIKU CDU-A: DIJELIMO ZAJEDNIČKE GRAĐANSKE I EVROPSKE VRIJEDNOSTI
Autor: B.net
Objavljeno: 10. October 2018. 14:10:01


Predsjednik Demokratske fronte i novoizbarani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zahvalio se Michaelu Brandu članu njemačkog Bundestaga i zastupniku ispred Demokršćanske unije (CDU) na riječima podrške povodom izbora na mjesto člana Predsjedništva BiH.

"U trenutku dok neke članice Evropske narodne stranke, osobito HDZ Republike Hrvatske, pokušavaju osporiti demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine, Vaše riječi podrške od izuzetnog su značaja. Iako smo različitih političkih opredjeljenja, iako ste Vi narodnjačkog političkog opredjeljenja a ja socijaldemokratskog, bitno je naglasiti da dijelimo zajedničke evropske i građanske vrijednosti, koje čine temelj Evropske unije i nadilaze ideološke i političke razlike", rekao je Komšić.

"Potpuno se slažem sa Vama kada tvrdite da nijedna evropska zemlja osim Bosne i Hercegovine nema ovakav etnički diskriminirajući Ustav, što potvrđuju presude Evropskog suda za ljudska prava. Kao budući član Predsjedništva u obavezi sam da poštujem Ustav Bosne i Hercegovine, ali isto tako smatram da se postojeća diskriminacija u našem Ustavu mora otkloniti, i da etničko ne može biti izvorište prava građanina. Na to ukazujem već duže vrijeme, zalažući se za građanski te ujedno i samim time evropski koncept uređenja Bosne i Hercegovine", kazao je Komšić.

Komšić je naveo da se nada skorijem susretu sa njemačkim zvaničnicima, te istakao da će država Bosna i Hercegovina uvijek biti iskreni prijatelj Saveze Republike Njemačke.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04