Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Odluke Predsjedništva BiH po pitanju NATO integracija jedini obavezujući dokumenti, naglašava Komšić, član Predsjedništva BiH
BRISEL: NOVI VAŽAN KORAK ZA BIH NA PUTU KA NATO-U UPRKOS OPSTRUKCIJAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. December 2018. 10:12:45


Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU
Mogherini danas izvještava ministre NATO-a o reformama u BiH i putu ka EU

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini kazala je da će na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a biti riječi i o reformama i evropskom putu BiH. Pogledajte u video izjavi šta je izjavila prije sastanka.
Uoči sastanka Mogherini je u obraćanju novinarima u Bruxellesu izjavila:
"Danas ćemo posebno govoriti o našoj saradnji sa zemljama Balkana. EU je dosta radila , posebno u proteklim godinama sa svim našim partnerima na Zapadnom Balkanu. Potvrđujemo jasnu perspektivu EU sa svim partnerima. Želim naglasiti da je ova regija od posebnog značajna za sigurnost EU, a ta saradnja sa zemljama Zapadnog balkana je veoma dobra. Ovo se posebno odnosi na borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, prevenciju radikalnog terorizma i ostalim stvarima. Posebno ću ministre izvijestiti o odnosima Prištine i Beograda, kao i o napredku u situaciji oko imena makedonije između Skoplja i Atine kao i dosadašnji napredak u ekonomskim reformama u BiH te opredijeljenost političara u smislu napretka ka EU nakon izbora", javlja BHRT.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči današnje rasprave o zemljama Zapadnog Balkana na sastanku ministara vanjskih poslova zemalaj članica NATO-a istakao je da su stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana najvažniji za NATO.

Stoltenberg je istakao da je Bosna i Hercegovina dala vrijedan doprinos operacijama NATO-a.

„U potpunosti podržavamo euroatlanski put Bosne i Hercegovine“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

On je najavio kako bi Makeodnija trebala postati 30. članica Alijanse.

„Imamo čvrste veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljam proceduru koja se provodi u Skoplju u vezi provođenja ugovora i radujem se što ćemo dočekati 30. zemlju članicu NATO-a kada se završe sve potrebne procedure", poručio je prvi čovjek NATO-a.

On je dodao kako NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine.

„Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu", zaključio je Stoltenberg.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina danas dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu.

„Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu“, kazao je prvi čovjek NATO-a u ponedjeljak uoči otvaranja samita u Briselu.

On je dodao kako treba sačekati i vidjeti hoće li BiH iskoristiti ovu mogućnost.

„Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti“, izjavio je u ponedjaljak generalni sekretar NATO, javlja Patrija.

Komšić: Odluke Predsjedništva BiH po pitanju NATO integracija jedini obavezujući dokumentiKomšić je saglasan sa Stoltenbergom u pogledu prihvatanja ponude koja je od NATO-a upućena Bosni i Hercegovini. Član Predsjedništva BiH ujedno poziva sve domaće političke aktere da ulože dodatne napore kako bi došlo do aktivacije MAP-a.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je na Strategiju vanjske politike BiH koju je u martu tekuće godine usvojilo Predsjedništvo BiH, a u čijim osnovama je istaknuto da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine, te da će prioritetne aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a.

U tome smislu, strateške odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljaju jedini kredibilan i obavezujući dokument na osnovu kojeg se može dalje postupati u procesu NATO integracija, piše u saopćenju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: