Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Amsterdam
HOLANDSKI AKTIVISTA SIMON VROUWE, NEUMORNO GOVORI O IZRAELSKOM NASILJU NAD PALESTINCIMA
Autor: AA
Objavljeno: 07. December 2018. 12:12:15


Holandski aktivista Simon Vrouwe skoro pet godina u centru Amsterdama izvodi performans kako bi ukazao na izraelsko nasilje nad Palestincima, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrouwe svaku drugu nedjelju dolazi na Trg Dam, u centru Amsterdama. Bez obzira kakvi vremenski uvjeti bili, Vrouwe je na trgu s biciklom i prikolicom i ističe transparente i palestinske zastave.

Tokom performansa Vrouwe govori o okupaciji Palestine i dijeli brošure u kojima poziva na bojkot Izraela. Iako je često na meti simpatizera Izraela, Vrouwe nikada nije razmišljao o tome da prekine s performansom.

Aktivista koji je na centralnom amesterdamskom trgu do sada nastupio više od 500 puta, u razgovoru s novinarom AA, istakao je kako osim na dešavanja u Palestini, svojim performansom želi iskazati i svoje nezadovoljstvo zbog političkog stava Vlade Holandije na temu Izraela i Palestine.

Iskazao je i svoje nezadovoljstvo zbog toga što, kako je rekao, Vlada Holandije organizacije koje pružaju podršku Palestini optužuje za antisemitizam.

"Ono što radim nema nikakve veze s antisemitizmom. Iz ljubavi i poštovanja prema Palestincima kojima se nanosi bol imam performans na Trgu Dam", kazao je Vrouwe.

Podvukao je kako je loše i žalosno to što se vrši nasilje nad Palestincima.

"Posebno su dešavanja u Gazi pravo divljaštvo. Moramo nešto učiniti po tom pitanju. Moramo mnogo više govoriti ljudima o onome što se dešava u Palestini. A to nije moguće na način da se nekoliko puta održi protest", istakao je Vrouwe.

Na pitanje kakve su reakcije građana na ono što on radi, Vrouwe je istakao da generalno dobiva pozitivne reakcije no ističe kako je vrlo često na meti simpatizera Izraela.

"Bivši izraelski vojnik uznemirava me na trgu posljednje 2,5 godine. To je jako ružno. Zbog toga je privođen najmanje 15 puta. Osuđen je, jer me često napada i jedanput je poderao i moju jaknu. Iako mu je zabranjeno da mi prilazi bliže od 35 metara, on to uvijek radi i policija uvijek reaguje. Bez obzira na sve, ja ću nastaviti s svojim performansima", kazao je Vrouwe.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: