Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Velikoj Britaniji razvija se razumijevanje genocida u Srebrenici
U DOMU LORDOVA U LONDONU GOVORILA SEDAMNAESTOGODIŠNJA AMINA MEKIĆ: 90.000 MLADIH BRITANACA OBRAZOVANO O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 09. February 2019. 17:02:59

Studentica Univerziteta u Birminghamu: Amina Mekić


Biti u prilici da govorim u Domu Lordova u ime bosanskohercegovačke omladine bila je čast, što mi je omogućilo da dalje razvijam razumijevanje genocida u Srebrenici. Uvijek ću biti zahvalna fondaciji “Remebering Srebrenica”Dr. Waqar Azmi OBE, predsjednik "Sjećanje na Srebrenicu"


U Domu Lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. U okviru programa prisutnima su se obratila čak četiri lorda i tri člana Britanskog parlamenta. Najmlađi govornik bila je sedamnaestogodišnja Amina Mekić koja je govorila o iskustvu njene porodice, ratnim traumama i gobitcima članova najuže porodice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Amina Mekić rođena je u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz Bosne i Hercegovine. Njena porodica dolazi iz Sarajeva.

- “U ratu smo izgubili mnogo članova najuže porodice. Nedavno smo pronašli ostatke mog dede i daidže. Mi ne znamo kako i gdje su ubijeni. Još uvijek niko nije odgovarao za njihovu smrt, i ako je je od toga prošlo više od 25 godina. Mnogi od nas su raseljeni širom svijeta, moja porodica je tokom rata došlu u Birmingham, Velika Britanija. Od početka sam pohađala Bosansku dopunsku školu u Birminghamu a takođe sam član bosanske folklorne grupe “Mladost Bosne.”

Aminin govor bio je tužan, ali u isto vrijeme protkan ponosom. Ponosom što je jedna mlada Bosanka smogla snage da govori o ratnim zločinima i patnjama svoje porodice i svoga naroda na jednom prominentnom mjestu kao što je Dom Lordova.


Državni sekretar za stambena pitanja, zajednice i lokalnu samoupravu, poslanik James Brokenshire, zvanično je pokrenuo temu za 2019. godinu


Nakon predstavnjanja teme Amina je izjavila:

- “Biti u prilici da govorim u Domu Lordova u ime bosanskohercegovačke omladine bila je čast, što mi je omogućilo da dalje razvijam razumijevanje genocida u Srebrenici. Uvijek ću biti zahvalna fondaciji “Remebering Srebrenica” za posao koji oni rade zajedno sa BH UK Network (Zajednicom BH udruženja u Velikoj Britaniji) i što su mi omogućili da sudjelujem u nečemu tako značajnom za našu domovinu."Tema za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici za 2019 godinu je "Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. član Parlamenta Jamesa Brokenshirea.


Ministar vjera Lord Bourne je naglasio da se mora naučiti lekcija o genocidu u Srebrenici


Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 Britanaca posjeti Memorijalni centar Potočari.


Ljubazna velikodušnost u organizovanju događaja: Lord Wallace


Prisutnima su se obratili Lord Bourne iz Aberystwytha, Rt Hon. Lord Pickles, Richard Burden MP Ian Blackford MP, Rt Hon. Baroness Warsi, The Rt. Hon. Gospodin Wallace iz Tankerness QC; Prijedorčanka Amra Mujkanović kao i Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Na kraju svog obraćanja Amina je pročitala “Molitvu” za sve žrtve genocida u nadi da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: