Donatorski skup u New Yorku premašio očekivanja
80,000 DOLLARA SAKUPLJENO NA DONATORSKOJ VEČERI “ZAJEDNO ZA CENTAR”
Autor: Dr. Mersim Ziljkić
Objavljeno: 10. May 2008. 18:05:29

Ova donatorska veče “Zajedno za Centar” uknjižila je više od 80,000 dollara, dok je najintersatnija donacija bila slika “Motiv splavova na Plavskom jezeru”, likovnog umjetnika Rasima Muminovića. Slika je bila na aukciji sa početnom cijenom od 500 dollara, koja se do kraja programa 12 puta uzastopno prodavala. Došla je do cijena od 6,000 dollara, i opet ostala u vlasništvu budućeg Centra.”
Da je svijest njujorških Bošnjaka u stalnom usponu dokaz je i prvo donatorsko veče za Bošnjački centar, koje je održano u petak večer 9. maja 2008. godine u restoranu Micali Terrace u Brooklynu.

Iako je bio radni dan i kišoviti nevrijeme, što je prouzrokovalo ogromne gužve u saobraćaju, kako to samo zna biti u New Yorku, ipak to nije spriječilo mnoge da dođu, koji su novi Centar i džamiju izgradili u svojim srcima. Ovo je bilo veče druženja, veče izvanrednog kulturno-umjetničkog i vjerskog programa, koji su za ovu priliku priredili veliki humanisti, organizatori donatorske veče za Medresu u Milješu kod Podgorice: Abidin Musić, Ago Redžić, Hajro Lalić, Kemal Šarkinović, dr. Mersim Ziljkić i brojni drugi čiji je doprinos nemjerljiv a imena svih zaslužnih organizatora donatorske večeri spomenut ćemo neke naredne prilike. Jer to sa svojim radom zaslužuju, uz to ne žaleći trud, vrijeme, novac i po ko zna koji put dokazali su koliko čovjek može biti neumoran kada je u pitanju svoja vjera, nacija, kultura i tradicija. Te posebna želja da se dijaspora otrgne onom oštrom zubu negativne asimilicije, koja vreba i čeka da iskoristi svaku našu slabost i uspavanost, da nas “ugrize” i tako ostavi trajni ožiljak u našem dijasporalnom životu, kojeg bi se teško oslobodili.

Pored odličnog programa čiju je cjelokupnu koreografiju pripremio Abidin Musić, a Ago Redžić sa svojom ekipom, svakog onako domaćinski lijepo dočekao, kako to on zna da uz osmjeh nikome ništa ne hvali
Uloga moderatora večeri pripala je prof. Jasmini Zekić i dr, Mersimu Ziljkiću, koji su od igre i pjesme znalački kreirali atmosferu, a Boga mi kanula je i po koja suza radosnica.
Ova donatorska veče “Zajedno za Centar” uknjižila je više od 80,000 dollara, dok je najintersatnija donacija bila slika “Motiv splavova na Plavskom jezeru”, likovnog umjetnika Rasima Muminovića. Slika je bila na aukciji sa početnom cijenom od 500 dollara, koja se do kraja programa 12 puta uzastopno prodavala. Došla je do cijena od 6,000 dollara, i opet ostala u vlasništvu budućeg Centra.
Na donatorskoj večeri prisutnima su se obratili hadži Smaile Srdanović, predsjednik Odbora IZ Plav-Gusinje i dr. Bajram ef. Mulić.

U ime organizatora i aktivista donatorske večeri “Zajedno za Centar”svim prisutnima i omladini, a posebno donatorima zahvalio se dr. Ziljkić. Zahvalnost je upućena svima koji su na bilo koji način doprinijeli da uspije ovo prvo donatorsko veče.

Akcija se nastavlja, a o budućim donatorskim večerima bit ćete naknadno obaviješteni. Do tada svi koji žele participirati akciji za Centar, svoje donacije možete uplatiti u Ali-pašinoj džamiji, potražite Kemala-ef. Bekteševića ili nikog od povjerenika koji posjeduje ovjerene blokove sa pečatom IZ Plav-Gusinje.

Foto: Senad Hodžić, magazine 'Focus'