BOSANSKI BROD: NA HUSEJNIJI POLUPALI PROZOR I UNIŠTILI FASADU
Autor: Avaz
Objavljeno: 05. Jul 2008. 06:07:53
Na gradskoj džamiji Husejniji u Bosanskom Brodu preksinoć je polupano staklo i oštećena fasada, potvrdio je za "Dnevi avaz" imam Sedim Oruč.

- Galama i bacanje kamenčića po prozorima džamije dešavaju se i u vrijeme služenja vjerskog obreda, na šta smo se navikli. To je uradila grupa mladih ljudi. Ovo nije prvi napad na džamiju. Ranije je srušena ograda oko džamije i policija je pronašla počinioca. S ovim problemima upoznati su i pripadnici Policijske stanice u Bosankom Brodu, koji su izlazili na lice mjesta i sačinili zapisnik. Pored džamije dežura po jedan policajac, ali se u momentu posljednjeg napada nije tu nalazio - kaže Oruč.

Gradska džamija Husejnija građena je krajem 16. stoljeća. Tokom posljednjeg rata u potpunosti je uništena, a 2004. zvanično je otvorena, mada izgradnja i uređenje traju i danas.

Od 2001. godine glavni imam IZ Bosanki Brod je Adnan ef. Jusić, koji kaže da je saradnja s pripadnicima Policijske stanice, lokalnom vlašću i predstavnicima drugih vjerskih zajednica iz godine u godinu bolja.

- Daleko je bolje nego ranije. Međutim, dešava se da jedna grupa stalno nastoji oskrnaviti džamiju i spriječiti okupljanje vjernika u njoj. Skrnavljenje sigurno nije učinio vjernik koji ide u crkvu ili neku drugu vjersku kuću. U toku su pripreme za svečano otvorenje džamije, planirano za početak narednog mjeseca. Iskreno se nadam da će se prilike poboljšati i da će događaj proteći u najboljem redu - kaže ef. Jusić. (N. SIMIĆ)