DANILO TÜRK: GLAVNI ARHITEKTA ETNIČKOG ČIŠĆENJA
Objavljeno: 23. Jul 2008. 06:07:31
Slovenački predsjednik Danilo Türk ocijenjuje da je hapšenje Radovana Karadžića važno i za budući rad Haškog tribunala.
Predsjednik Slovenije Danilo Türk je jučer, u Ljubljani, pozdravio hapšenje haškog optuženika, Radovana Karadžića dodavši da se radi i o "važnom činjenju za međunarodno pravosuđe, za BiH, prije svega za žrtve i rođake žrtava etničkog čišćenja", ali i za budući rad Haškog tribunala.
"Glavni arhitekta etničkog čišćenja je sada uhvaćen i biće izveden pred sud. Njegovo hapšenje pokazuje da ruka pravde stiže sve, pa i one na važnim položajima. Zato to hapšenje ima značaj i za budući rad Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, gdje je bila podignuta optužnica i protiv sudanskog predsjednika Omara al Bašira", piše u saopćenju poslatom iz Türkovog kabineta.
"Za Srbiju ovo hapšenje predstavlja korak ka ponovnom uspostavljanju njene međunarodne verodostojnosti", zapisao je Tirk, dodavši da još dva počinioca teških krivičnih djela izbjegavaju ruku pravde i da Slovenija očekuje da će se Srbija pobrinuti za njihovo hvatanje, što će obezbjediti punu integraciju Srbije u evropske procese, smatra slovenački predsjednik Danilo Türk.