Koštunica je čuvao Karadžića, Dodik čuva koljače iz Srebrenice
SDA: KOŠTUNICA JE ČUVAO KARADŽIĆA, DODIK ČUVA KOLJAČE IZ SREBRENICE
Objavljeno: 23. Jul 2008. 08:07:23
Iznimno brzom ponudom da porodici bivšeg lidera bosanskih Srba i optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića pruži finansijsku i svaku drugu pomoć, premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik napokon je domaćoj i međunarodnoj javnosti pokazao svoje pravo lice, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Ova stranka podsjeća da je Dodik nosilac odlikovanja Karadžića iz vremena kada je naređivao i dirigirao etničko čišćenje i masovne zločine nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji BiH koju je držao pod kontrolom.

- Umjesto da porodicama žrtava genocida u Srebrenici i preživjelim Srebreničanima omogući povratak u njihove porušene i popaljene domove i da im isplaćuje ratne štete, Dodik novcima poreskih obveznika finansira Karadžića. Njegova drskost ide dotle da od visokog predstavnika traži rehabilitaciju porodice Karadžić, iako je (Karadžićeva kćerka) Sonja Karadžić vlasnica i glavna urednica ratne i poratne Radio stanice 'Sveti Jovan' otvoreno podsticala etničko čišćenje, međuetničku i međuvjersku netoleranciju, genocid i masovne ratne zločine koje su vojska i policija RS (po)činile po direktnim nadzorom i po nalogu njenoga oca, navodi se u saopćenju.

SDA upozorava da se, dok majke i porodice žrtava genocida u Srebrenici, Zvorniku, Prijedoru, Kozarcu, Sanskom Mostu, Ključu, Bratuncu, Vlasenici, Višegradu, Foči, Rogatici, Bijeljini, Derventi, Modriči, Bosanskom Brodu, Bosanskoj Gradiški, Nevesinju i drugim bh. gradovima još mole da im vlasti RS daju informacije o sudbini njihove djece i najbližih i lokacijama masovnih grobnica, koje kriju tijela oko 15.000 Bošnjaka, Dodik pobrinuo da finansijski i na svaki drugi način osigura porodicu Karadžića.

- Kao što je Karadžić svoju tvorevinu RS stvarao na genocidu, zločinu, etničkom čišćenju, tako je danas Dodik čuva ignoriranjem genocida i zločina, zaštitom zločinaca i onemogućavanjem porodicama žrtava da obilježe mjesta stradanja svojih najbližih, kaže se u saopćenju.

Iz SDA su istaknuli da su najrelevantne instance u Srbiji i međunarodnoj zajednici potvrdile da je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica čuvao i prikrivao Karadžića, bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba i također optuženog za ratne zločine, generala Ratka Mladića i ostale haške bjegunce.

- Dodik, kome je ovo već treći premijerski mandat, isto tako čuva brojne druge zločince koji su počinili genocid u Srebrenici i više puta izmještali masovne grobnice, smatraju u SDA.

Iz ove stranke naglašavaju da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik spozna pravo lice Dodika i prestane tolerirati njegovo ponašanje, kojim "svakodnevno na najbeskrupulozniji način vrijeđa porodice i žrtava genocida i cijeli demokratski svijet".