BANJA LUKA: ODRŽAN SDS-ov SKUP PODRŠKE ZLOČINCU KARADŽIĆU
Autor: Fena
Objavljeno: 26. Jul 2008. 05:07:26
U organizaciji Srpske demokratske stranke (SDS) danas se u Banjoj Luci okupilo nekoliko stotina građana kako bi dali podršku uhapšenom haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Uz zastave RS-a i zastave na kojima su oznake SDS-a, manja grupa mladića nosila je slike Karadžića i drugog haškog optuženika Ratka Mladića sa natpisima „srpski heroji“, majice sa likom Draže Mihailovića, maske sa likom Karadžića, te druge nacionalističke simbole i oznake.

Ukoliko se zna da u Banjoj Luci, prema procjenama živi oko 250.000 građana, odziv na ovaj skup SDS-a bio je jako mali. To ilustruje i činjenica da su građani nezainteresirano prolazili pored okupljenih građana na Trgu Krajine, kao i na isti način iz obližnjih kafića gledali na grupu predvođenju članovima banjalučkog SDS-om koja se sa glavnog trga uputila ka crkvi Cvete trojice gdje je organizirano „paljenje svijeća ili moleban za Radovana Karadžića“.

I u drugim općinama u RS-u tačno u podne organizirani su ovakvi skupovi koje je SDS simbolično nazvao “Hod za Srpsku i snaga molitve”.

Član Predsjedništva Gradskog odbora SDS-a Banje Luke Anđelko Grahovac kazao je novinarima da je stranka ove skupove organizirala širom RS-a „zbog šoka koji se desio i kako bi ispoljili gorčinu zbog hapšenja Radovana Karadžića i njegove, 'eventualne', isporuke Haškom tribunalu“.

On kaže da je „to veliki udarac za srpski narod i da se nastavljaju nepravde koje su već prisutne 10 do 15 godina, jer zapadni moćnici neprincipjelnom politikom kažnjavaju srpski narod, što je i sada slučaj“.

Grahovac nije mogao reći šta je razlog za mali odziv ljudi u Banjoj Luci ovom skupu.

„Mi želimo da damo podršku Karadžiću u njegovoj pravednoj odbrani i odbrani srpskog naroda“, dodao je član Predsjedništva banjalučkog SDS-a.