ZLOČINAC RADOVAN - DRAGAN KAO PETAR 18 MJESECI ŽIVIO U BEČU
Autor: Fena
Objavljeno: 26. Jul 2008. 05:07:59
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić živio je od sredine 2006. do kraja 2007. u Beču, javio je Tanjug pozivajući se na dnevnik "Esterajh".

Bečki list ističe da je Karadžić u Beču živio na adresi Marzstrasse 148 u 14. okrugu, gdje je radio i kao nadriljekar "Pera" od juna 2006. do kraja 2007.

"Plaćao sam po tretmanu 100 eura, i on je radio s toplotom tijela, stavljao je magnete i masirao me je nježno i dugo", kazao je neimenovani Karadžićev pacijent.

Karadžić u Beču nije radio kao nadriljekar Dragan Dabić, pod kojim je uhapšen u Beogradu, već je imao hrvatski pasoš na ime Petar Glumac s kojim je ušao u zemlju. Taj pasoš je koristio jer je bez vize mogao da putuje po EU.

Policija provjerava kakve veze je Karadžić imao sa ženom u čijem stanu je boravio, kao i to da li je on dolazio češće u Beč, ili je na duže vrijeme živio u tom gradu.

"Esterajh" također tvrdi da je Karadžić bio redovni gost restorana "Lara", koji se nalazi u zgradi u kojoj je boravio. On je do kraja 2007. dva-tri puta sedmično posjećivao taj objekt, ustvrdio je vlasnik.

"On je uvijek naručivao turska jela od piletine", objasnio je on.

Karadžić tj. "Pera" je krajem 2007. dobio zabranu ulaska u restoran, jer se sve glasnije i emocionalnije "politički angažirao", kazao je neimenovani vlasnik lokala.

"Zabranio sam čovjeku koji je uvijek bio odjeven u crno da ulazi u restoran jer je sve više i žešće podsticao političke debate. On je pokušavao da u restoranu posvađa Kurde i Turke. Ja ne želim nikakve političke svađe i zbog toga sam mu zabranio ulazak", ispričao je ugostitelj.

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je sinoć da je u kontaktu sa srpskim i hrvatskim vlastima i da ispituje svjedoke kako bi provjerilo da li je čovjek koga su prošle godine policajci u Beču legitimirali kao Petra Glumca ustvari bio haški optuženik Radovan Karadžić.

Portparol austrijskog ministarstva Rudolf Golia potvrdio je za austrijsku agenciju APA pisanje lista "Kronen cajtung" da je Karadžić boravio prošle godine u Beču i da su ga specijalne jedinice austrijske policije "Kobra" slučajno legitimirale tokom potrage za osumnjičenim čovjekom u jednom stanu u Beču 4. maja 2007., ali da u njemu nisu prepoznale bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Golia je, međutim, u izjavi austrijskoj televiziji kazao da su, nakon što su objavljene fotografije Karadžića poslije njegovog hapšenja u Srbiji, "policajci koji su učestvovali u akciji u Beču 4. maja 2007. kazali da je čovjek koga su (u stanu) sreli vjerovatno bio Karadžić".