KLJUIĆ: SVJEDOČIT ĆU PROTIV KARADŽIĆA
Autor: Onasa
Objavljeno: 27. Jul 2008. 06:07:24
Bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić izjavio je da uhapšeni haški optuženik Radovan Karadžić nije lično kreirao počinjene zločine u Bosni, već da je bio "samo pion" bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Malo je poznato da Karadžić nije služio vojsku, što se smatralo sramotom za muškarca u njegovom rodnom selu u Crnoj Gori. Nije služio vojsku, a volio je da nosi uniforme sa činovima", rekao je Kljuić.

Kljujić, koji je bio član Predsjedništva BiH u vrijeme rata u BiH, ocijenio je da će reakcije na hapšenje Karadžića uskoro splasnuti, "jer je on bez vojske i oružja niko i ništa". Prema njegovim riječima, Karadžić je tokom rata u BiH "otišao tako daleko u činjenju zločina, da kasnije nije bilo povratka s tog puta"

"I da je htio da 1994. godine postane 'mirotvorac', to više nije mogao nakon mnoštva počinjenih zločina. On je bio fašista, ubijao je djecu, uništavao škole, biblioteke", izjavio je Kljuić. Potvrdio je da će se odazvati pozivu Haškog tribunala (ICTY) , ako bude potrebno da svjedoči na suđenju Karadžiću. Kljujić je ranije u Hagu svjedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika i drugih optuženih za ratne zločine u BiH.

General Ratko Mladić će, prema njegovim predviđanjima, biti uhapšen uskoro, "jer bi tako Srbija mogla do decembra da dobije kandidatski status za ulazak u EU". "Goran Hadžić je u tim pregovorima nevažan i on će otići zajedno 'u paketu' s Mladićem", smatra Kljuić.

Prema njegovim riječima "u Srbiji još nije došlo do otrežnjenja i da je u ovoj državi antifašistička ideologija još nedovoljno zastupljena".

Kljujić, koji je i bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), najavio je skoro objavljivanje knjige u kojoj će opisati rat u BiH iz svoje perspektive.