Otvoreno pismo gl. urednika Bošnjaci.Net Milanu Roćenu, ministru inozemnih poslava Crne Gore
U "SLUČAJU SEKULOVIĆ" OČEKUJEMO KONKRETAN POTEZ
Autor: B.net
Objavljeno: 28. Oct 2008. 06:10:35
Ministarstvo inozemnih poslova R. Crne Gore
Podgorica

N/R
Gospodin
Milan ROĆEN, Ministar
[email protected]

Poštovani Gospodine Ministre,


Dragan Sekulović, konzul Crne Gore u New Yorku građane islamske vjeroispovjesti Crne Gore nazvao teroristima
Javljamo se u povodu “slučaja Dragan Sekulović”, koji je na dužnosti konzula Republike Crne Gore u New Yorku. U pismu koje smo Vam poslali u ponedjeljak 19. oktobra 2008. g. (preko web linka Bošnjaci.Net) obavijestili smo Vas o dešavanjima na sastanku građana porijekolom iz Crne Gore i delegacije konzulata CG u New Yorku, MIP-a i MUP-a CG. Sastanak je upriličen u sali Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u njujorškom predgrađu Astoria, a u povodu izdavanja novih pasoša.

Delegacija je bila u sastavu:

Branko Milić, generalni konzula CG u New Yorku;
Osman Subašić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i javne uprave;
Dragan Đurović, pomoćnik ministra - rukovodilac Sektora za konzularne poslove i dijasporu;
Milan Lakić, sekretar u Ministarstvu inostranih poslova; i
Dragan Sekulić, konzul u New Yorku.

Kako smo istakli u pismu, i u tekstu objavili, sastanak je protekao u veoma korektnoj atmosferi sve do istupa konzula Dragana Sekulovića koji je došapnuo generalnom konzulu Branku Miliću da smo dobri “avijatičari-piloti“, što su ga čuli tri Bošnjaka (koji su sjedili za istim stolom) i naravno generalni konzul Milić. Konzul Sekulović je sa tim došaptavanjem aludirao na pripadnike islama iz Crne Gore (Bošnjake i Albance), time na jedan neuljudan i krajnje nedopustiv način upoređujući ih sa sa terorističkim grupama kojima se pripisuje odgovornost za avio-teroristički napad (11. sept. 2001.) na zgrade Trgovinskog centra u New Yorku.

Gospodine Ministre,

Pismo je upućeno medijima i dostavljeno je na sljedeće adrese:
Ivana Đukanović - šef Kabineta, [email protected]
Suzana Drašković - šef Diplomatskog protokola, [email protected]

Kabinet Premijera
[email protected]

Šef Kabineta Predsjednika Vlade
[email protected]
Ovakav krajnje neprimjeran, neprofesionalan i neciviliziran stav i odnos crnogorskog diplomate konzula Sekulovića prema građanima CG islamske vjeroispovjesti ostavio je duboki trag i zaprapštenje u bošnjačkoj komuni u New Yorku i šire, što je ujedno postala glavna tema dijasporalnih razgovora iz kojih proizlaze zaključci da od Vas očekuju preduzimanje konkretnih mjera po ovom pitanju, odnosno da bez odlagnja smijenite konzula Sekulovića. Zato od Vas očekujemo i ministarstva na čijem ste čelu, da nas blagovremeno obavijestite o namjerama vaših poteza. Duboko vjerujemo da ovaj slučaj neće završiti ispod diplomatskog “crvenog tepiha”. Ako se kojim slučajem to pokuša dogoditi do kraja oktobra t.g. obavijestit ćemo odgovorne institucije u Sjedinjenim Američkim Državama da preduzmu konkretne korake koji su predviđeni zakonom ove demokratske zemlje. Ipak hoćemo da vjerujemo da ćete riješiti ovaj “slučaj” te da ovog momenta Crnoj Gori zbog neodgovornih diplomata nije potreban “šamar” u diplomaciji.

Gospodine Ministre,

Na kraju Vam želimo naglasiti: muslimani (Bošnjaci i Albanci), kao građani porijeklom iz Crne Gore a koji žive u SAD-u, izuzetno su vrijedni i poštovani u ovoj državi. Dobri su ljudi cijenjeni građani Amerike i biznismeni što bi svima vama u izvršnoj vlasti, a posebno u Ministarstvu inozemnih poslova i DKP-ima CG trebalo biti ponos a ne da im se izmišlja i podmeće da imaju bilo kakve veze sa terorizmom i teroristima.


S poštovanjm,
Esad Krcić, s.r.
Gl. urednik Bošnjaci.Net

P.S. Naši čitatelji iz Podgorice su nam ukazali na ispravnost prezimena konzula da se radi od Draganu Sekuloviću, a ne Sekuliću. Izvinjavamo se čitateljima zbog greške.