Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Ministarstvu inozemnih poslova Republike Crne Gore i Ministru Milanu Roćenu
KONGRES BOŠNJAKA ZAHTJEVA SUSPENZIJU CRNOGORSKOG KONZULA SEKULOVIĆA
Autor: CNAB
Objavljeno: 07. Nov 2008. 10:11:00

Ministar Roćen

Zahtjevamo da konzula Sekulovića zbog uvreda sa kojima je pripadnike islama porijeklom iz Crne Gore uporedio sa ‘teroristima', suspendirate sa mjesta konzula Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku
Poštovani Ministre Roćen,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja odluku izvinjenja MIP-a CG koje ste uputili Bošnjacima i Albancima, i da će istražiti nedavni incident od strane Dragana Sekulovića, konzula u Generalnom konzulatu CG u New Yorku, koji je uvrijedio predstavnike bošnjačke i albanske zajednice prilikom susreta u New Yorku.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike očekuje od Vas i MIP-a da bez odlaganja preduzmete konkretne i odgovarajuće mjere protiv konzula Sekulovića, i da se također dotični putem medija izvine Bošnjacima i Albancima, odnosno domaćinima koji su priredili sastanak u Islamskom centru Plav-Gusinje u New Yorku.

Zahtjevamo da konzula Sekulovića zbog uvreda sa kojima je pripadnike islama porijeklom iz Crne Gore uporedio sa ‘teroristima', suspendirate sa mjesta konzula Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku. Ujedno na ovu poziciju trebate imenovati diplomatu koji neće imati predrasuda i koji će voditi otvoreni dijalog sa raznim

Konzul Sekulović
etničkim zajednicima u demokratskoj zemlji kakva je Amerika, uključujući bošnjačku zajednicu. U tom kontekstu svi kontakti diplomata i članova etničkih zajednica moraju biti zasnovane na toleranciji, međuljudskom poštovanju i temeljima koji čine slobodno, tolerantno i otvoreno društvo SAD.

Očekujuemo odmah da bez odlaganja preduzme konkretne mjere, te da i nas, kao krovnu organizaciju koja predstavlja 350 hiljada američkih i kanadskih Bošnjake, obavijestite o Vašim potezima, stoji u otvorenom pismu koje je u ime KBSA potpisao Amir Čačković, predsjednik Upravnog odbora KBSA.


Obavještavamo čitatelje Bošnjaci.Net i simpatizere Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike da je sa radom počela nova web prezentacija CNAB.us.