NET BOŠNJACI
Autor: Ferid Ferko Šantić
Objavljeno: 11. Jan 2009. 17:01:41
Ferid Ferko ŠANTIĆ: Prof. dr. Sedić kaže kako se on godinama pitao: ”Bože Dragi, da li iko ima hajra od ovoga što ja pišem, da li sve ovo ičemu vrijedi…” Onda mu je u jednoj prilici, negdje na nekom skupu prišao jedan Bošnjo i onako od srca izustio: ”Profesore, ja tako slatko pročitam ono što vi pišete i toliko sam toga odande naučio…”
Čuvši ovo prof. dr. Sedić se zajeminio, jemin, tj. čvrsto obećanje je sam sebi dao u smislu: Vallah ću pisati i raditi dok živ budem ako ništa i ni zbog čega drugog a ono zbog ovog insana koji se evo okoristio tim mojim zapisima…”
Halalite mi što ću ovom prilikom napraviti jedan pomalo ličan i pomalo neobičan zapis. Sebet tome je ovo zadnje jurtisanje, tj. ovaj juriš velikoserBskih mitomana na ovu bošnjačku internet 'aždahu' što se Bošnjaci.Net zove. Hoću zbog toga da nešto ukajtim, tj. napišem o tim «NET» Bošnjacima. Svi vi znate da ovo englesko „net“ znači „mreža, veza.....“ Helem, Bošnjaci.Net su, ustvari, nekakva komunikacijska mreža, nekakvi „umreženi“, nitima nevidljive mreže uvezani Bošnjaci. Amaaaaa, u eglenu bošnjačkome ima jedna riječ kojom se isto to označava. Ta riječ je «bir, birluk» a njome se označava jedinstvo, zajedništvo... U jednoj prilici, tamo negdje '93. jedan naš gazija mi je na moje pitanje: „Ja Rabi, da li će mo opstati...“, odgovorio sa: „Opstat ćemo onoliko koliko budemo bir.....“. Sad bi se ovo moglo kazati i kao opstat ćemo onoliko kol'ko budemo «NET».


Zbog toga su ove dvije hefte tokom kojih je ovaj naš birluk, ova naša mreža, pesinom, zločinačkom velikoserBskom rukom bila blokirana, pokazale puno toga. Nisu to bile dvije „gluhe“ hefte jer NET Bošnjaci se nisu dali tako lahko ušutkati. Kamara je mail poruka svakodnevno stizala a u njima je toliko toga rečeno da bi se, hasli cijeli jedan kitab od toga mogao sačinjeti.
Od svih tih poruka hoću da izdvojim ono što je napisao jedan NET Bošnjak. Više je ovakvih poruka ali mi se čini da ovo što ćete ovdje pročitati na najbolji način pokazuje šta znači naš NET, naš birluk. Helem, jedan od tih net Bošnjaka napisa:
„...25-og prošlog mjeseca odoh sa svojom familijom za moju dragu BiH (iz Ljubljane). Kod kuće u Bosni nemam interneta pa tek sad, kad se vratih kao prvo... Bošnjaci.NET, naravno i pročitah da hackeri ne miruju. Pocrkali, da Bog da. Na vašu inicijativu, napisah mail (prošlog mjeseca) ne bih li bar sekund' zamislio naše "pametne" poltičke glave. Tvrde im glave a debele kože. Uvalili sebe u fotelje a raju u belaj. Sam sebi se čudim kako imam takve živce pa ih toliko vremena duram...il' nisam normalan pa mi svejedno, šta li? Kad kažem "čudim se sebi" mislim na sve Bošnjake od...do... Boraveći u Bosni nagledah se Tihića i naslušah "Pruda", pa to nije normalno. Poželio sam onih starih vremena kad je bio samo prvi program a drugi samo popodne. Gdje god prešaltaš "gremlin" (Tihić) nešto kreči, Bože sačuvaj. Mog'o bih pisati satima al' vam sve jedno ništa novo ne bih rek'o. Nadam se da ćemo uskoro čuti nešto pametno, tj. da smo otjerali Tihića na politički otpad zajedno sa njegovim "Prudom". To ustvari trebamo svi zajedno uraditi a ne čekati da to čujemo.
Što se hackera tiče nadam se da nisu naškodili redakciji u smislu uništenja baze podataka i sl. Trebamo biti svjesni da su hackeri Bosni i Hercegovini vazda htjeli i evo još uvijek hoće da dohakaju. Bilo je BiH prije svih hackera i Tihića i bit će Insa'Allah i ubuduće. Ovaj e-mail vam pišem u smislu podrške redakciji Bošnjaci.Net. Želim vam svako dobro, što skoriji oporavak, puno uspjeha u daljem radu. Najiskrenije se nadam da ćemo se što prije "čitati" i odhakati sve BiH dušmane. Od onog zadnjeg napada iz vremena darka trifunovica (namjerno ne pišem velika slova, on to ne zaslužuje) u mailu kojeg sam vam tad' pisao, u potpisu sam napisao da vas selame vaši Bošnjaci.Net - Bešić Samir i Fiketa i Bošnjačići.NET - Elmedin i Azra. I sad je stvar ista samo s tom razlikom što se ovim Bošnjačićima pridružio i Ahmed. Ja dobio eto sina a Bošnjaci.Net još jednog člana. Eto, što nas više napadaju mi se više rađamo.
Još jednom svako dobro, brz oporavak i mahsuz selam iz Ljubljane od familije Bešić.”Pošto smo mu se zahvalili na javljanju ovaj naš net Bošnjak ponovo nam je otpisao ovako:
”Bošnjaci.Net su u mom životu jedna svijetla tačka. Svaki napad na taj web magazin smatram kao napad na mene i moje najbliže…..”
I sad kad ovaj naš NET, ovaj naš birluk ponovo zahuča internet okeanom od ovog našeg NET Bošnjaka stiže poruka:
Najprije ti moram reći da sam sretan što su Bošnjaci.Net ponovo počeli sa radom. Lakše se diše. U daljem radu želim svako dobro tebi i svima u uredništvu, kolegiju ovog web magazina odnosno sehare bosanske. Ne mogu ti reći koliko sam radostan. Fale mi riječi da to opišem. Meni su Bošnjaci.Net sigurnost i stub garancije našeg opstanka, opstanka bošnjaštva i BiH. Bošnjaci.Net su mi omogućili da upoznam, doduše preko maila: Esada, Afana, tebe. Ahmeda Pašića poznam lično i ponosan sam što imam vas…

Nastavio sam dopisivanje sa ovim našim NET Bošnjakom jer sad on i ja jedan drugome pomažemo. Ja od njega saznajem da među Bošnjacima, u Krajini ljutoj, u Starome Majdanu postoji i nešto tako što se zove ”Hašlamska nedjelja”. Radi se o tradicionalnoj manifestaciji kojoj niko starosti ne zna a koja se održava u vrijeme kad hašlame dospiju za branje. Saznajem i to da se njegovo mjesto zove Zalihovac ali da ga muči to što ne zna šta taj naziv znači. Kad sam mu pomogao da taj naziv rastabiri, tj. objasni njegovo značenje on je odgovorio:
”Plaho si me obveselio. Onaj tekst o Zalihovcu ću staviti na moj blog. Ama znam ja da je moj narod sehara mudrosti i pameti, samo treba zakucati na prava vrata…..”
Allahu dragi. Bošnjaci su odista sehara mudrosti. Pa zar nije mudrost to što je ovaj naš NET Bošnjak iskoristio ovaj saltanet, što ga internetom zovemo, pa oformio svoj blog na kojem, čim ga otvorite pročitate da tu ima ”Forum – divanhana za kuđenje i hairli muhabet ne bi li od toga kakva hajra bilo”Jedan od nas iz ove Bošnjaci.Net redakcije, iz ove Bošnjaci.Net divizije, armije….. u vrijeme ovih decembarskih blagdana otišao je u šeher Bosnu da malo dušu svoju okuveti. Otišao je na bosanski magrib, tj. bosanski zapad, u svoj Cazin a obreo se prvo u Saraj’vu pa potom na najistočnijoj strani one historijske, etničke Bosne – u gazijskome Sandžaku. Tamo je prisustvovao promociji jednog plahog kitaba zvanog “Ogranci Islama” kojeg je pripremio i objavio prof. dr. Fuad Sedić.
Jedan od nas iz ove Bošnjaci.Net redakcije, iz ove Bošnjaci.Net divizije, armije….. u vrijeme ovih decembarskih blagdana otišao je u šeher Bosnu da malo dušu svoju okuveti. Otišao je na bosanski magrib, tj. bosanski zapad, u svoj Cazin a obreo se prvo u Saraj’vu pa potom na najistočnijoj strani one historijske, etničke Bosne – u gazijskome Sandžaku. Tamo je prisustvovao promociji jednog plahog kitaba zvanog “Ogranci Islama” kojeg je pripremio i objavio prof. dr. Fuad Sedić.
Ovaj naš NET Bošnjak nam je sa te promocije donio i film na kojem su zabilježena izlaganja onih koji su dio bošnjačke sehare mudrosti. Tu sam od prof. Sedića čuo nešto što meni daje kuvet za svo ovo piskaranje. Naime, prof. Sedić kaže kako se on godinama pitao: ”Bože Dragi, da li iko ima hajra od ovoga što ja pišem, da li sve ovo ičemu vrijedi….” Onda mu je u jednoj prilici, negdje na nekom skupu prišao jedan Bošnjo i onako od srca izustio: ”Profesore, ja tako slatko pročitam ono što vi pišete i toliko sam toga odande naučio…..”


Čuvši ovo prof. Sedić se zajeminio, jemin, tj. čvrsto obećanje je sam sebi dao u smislu: Vallah ću pisati i raditi dok živ budem ako ništa i ni zbog čega drugog a ono zbog ovog insana koji se evo okoristio tim mojim zapisima…”

Ehhhhh, i mene su ”povukle” ove riječi prof. Sedića pa ću kazati to da ako smo se ikad zapitali da li sve ovo što mi NET Bošnjaci radimo ima ikakva hajra odgovor je jasan i glasi: Ima itekako. Ako ništa i ako ni zbog koga drugog a ono zbog one Bošnjaci.Net familije Bešić.
Opet, halalite mi ako vam ovaj zapis po nečemu ”tukne” na one komunističke traktate u kojima su "drugovi" sami sebi ode i hvalospjeve pisali. Ja sam ovo morao ukajtiti, zapisati sa nijetom da vam sve ovo donese zehricu mirisa iz sehare bošnjačke mudrosti.