Ljubljana: Mihel Jarc kao gradski vijećnik koji je pokrenuo tužbu, nema pravo žalbe
UPRAVNI SUD DEFINITIVNO ODBACIO MOGUĆNOST REFERENDUMA ZA LJUBLJANSKU DŽAMIJU
Autor: MINAS
Objavljeno: 23. Jun 2009. 09:06:40

Zoran Janković

Lokacija na kojoj će biti izgrađena džamija u Ljubljani

Odbačena tužba gradskog vijećnika Mihaela Jarca
U ponedjeljak, 22. juna 2009. godine, Gradska uprava Grada Ljubljane, odnosno gradonačelnik Zoran Janković i Islamska zajednica u Republici Sloveniji dobili su odluku Upravnog suda Republike Slovenije s kojom je isto odlučilo da referendum vezano za izgradnju džamije u Ljubljani, odnosno munare nije moguć i dozvoljen. Odluka suda je konačno, a Mihel Jarc kao gradski vijećnik koji je pokrenuo tužbu, nema pravo žalbe.

Gradonačelnik Janković upoznao javnost sa odlukom suda

U utorak, 23. juna 2009. godine, gradonačelnik Zoran Janković na svojoj redovnoj novinarskoj konferenciji, upoznao je javnost sa odlukom suda i kazao da je prije početka koferencije potpisao dokument s kojim će Gradska uprava objaviti odluku o izgradnji džamije u Službenom listu Republike Slovenije.

Podsjetimo da je Islamska zajednica u Republici Sloveniji, 31. decembra 2008. godine, kupila 11.364 m² zemljišta na kojem planira graditi Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani. Cijena zemljišta iznosila je 4.568.328,00 EUR. Za konačnu isplatu IZ-a uzela je kredit od banke u visini 2.650.000,00 EUR.

Odluka će biti objavljena u Službenom listu

U proteklih pola godine, IZ-a bila je blokirana da nastavi aktivnosti vezano za izgradnju džamije. Uvjet za nastavak projekta jeste objavljivanje odluke Gradskog vijeća Grada Ljubljane u Službenom listu s kojom se omogućava IZ-i da gradi džamiju na kupljenoj lokaciji. Sada su otklonjene sve prepreke. U narednim danima odluka će biti objavljena u Službenom listu, a IZ-a u suradnji sa advokatom Mirom Senica objavit će već pripremljeni međunarodni natječaj za idejno rješenje buduće ljubljanske džamije. Nakon izabranog projekta, IZ-a će tražiti građevinsku dozvolu za početak izgradnje. Očekujemo da na tom putu nećemo imati dodatnih prepreka.

Muftija dr. Grabus očekivao takav rasplet događaja

No, muftija dr. Nedžad Grabus izjavio je za medije da je IZ-a u Sloveniji i muslimani u Sloveniji nakon četrdeset godina spremni na sve pa čak i na sve opstrukcije koje bi se mogle pojaviti vezano za ovaj projekat. Na pitanje kako komentira odluku Upravnog suda, kazao je da je očekivao takav rasplet događaja, a za Mihaela Jarca kazao je da je to dobar čovjek koji se već dugo bavi pitanjem džamije. Vjerojatno će na koncu nešto i donirati za džamiju. Muftija Grabus zadovoljan je sa akcijom sakupljanja sredstava. Recesija koja je u međuvremenu došla utjecala je i na projekat izgradnje džamije, ali dolazak mjesec ramazana ohrabruje nas kada govorimo o ovom projektu, kazao je muftija Grabus.

Vrijeme da Slovenija omogući početak izgradnje džamije

U mjesecu maju napunilo se četrdeset godina otkako su muslimani pokrenuli projekat izgradnje džamije. Nakon četrdeset godina zaista je vrijeme da Slovenija omogući početak izgradnje, jer se radi o Evropskoj zemlji, članici Evropske unije koju obavezuju određene deklaracije o ljudskim pravima, a izgradnja džamije jeste ljudsko pravo muslimana u Sloveniji.