Velika akcija čitaoca i prijatelja Bošnjaci.Net
RAMAZANSKA AKCIJA ZA DŽAMIJU U SKOČIGRMU KOD TREBINJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Aug 2009. 00:08:52
Draga braćo i sestre,
Poštovani prijatelji,
Cijenjeni čitaoci Bošnjaci.Net.
Es-selamu alejkum!

Kao svakog ramazana do sada, i ove godine odlučili smo pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za obnovu džamija u istočnoj Hercegovini. Smatramo da je stanje Bošnjaka u BiH daleko najteže u istočnoj Hercegovini, mi smo naše skromne akcije usmjerili upravo na područje pod ingerencijom Medžlisa IZ Trebinje i Medžlisa IZ Mostar. Do sada smo imali akcije za obnovu džamija u Odžaku kod Nevesinja (Ljubovića džamija), Gacku (Zvizdića džamija), Nevesinju (Čučkova džamija), Bileći (Gradska odnosno Obradovića džamija), Gornjem Grančarevu kod Trebinja i Rudom (Gradska džamija).

NOVO: Početak zidanja mesdžida u Skočigrmu


Uz ovaj mubarek ramazan pokrećemo akciju prikupljanja novca za obnovu džamije u selu Skočigrm kod Trebinja. Džamiju su srušili četnici 1992. godine. Akcija će u saglasnosti sa Medžlisom IZ Trebinje trajati cijeli ramazan a novac će se uplatiti na žiro račun Medžlisa, kao sto je urađeno svaki put poslije završene Ramazanske akcije koju vodimo na Bošnjaci.Net.

Džamiju su srušili četnici 1992. godine, sada je tu na jednom mjestu ruševina i temelj. Upravo sada uz mubarek ramazan otvorimo naša srca i donirajmo za ovaj mesdžid!

Osim što Medžlis IZ Trebine radi džamiju u Pridvorcima kod Trebinja i završava mesdžid u Gornjem Grančarevu, oni su ove godine zapoceli poslove na obnovi džamije u Župi, mesdžida u Lastvi (donator je Ademir Jerković), mesdžida u Zasadu u Trebinju i mesdžida u mjestu SKOČIGRM (Skođegrm).

U djelu "Muslimanska baština u istočnoj Hercegovini" od Hifzije Hasandedića stoji da je to mjesto:

Donatori:

*Bošnjaci.Net ----------$100
Ahmed Pašić, Slovenija - 50 EUR
Samir Bešić, Slovenija - 50 KM
Anonimna osoba ----- 50 EUR
Suada Pašić, Holandija - 50 KM
Katka Zdelar, Zagreb, Hrvatska - 50 EUR
Sanela Keranović Gorović, Toronto, Kanada - 50 CAD
Kahrić, Slovenija - 100 EUR
Porodica Salanović, Slovenija - 100 EUR
Željko Milićević, Kanada - 100 CAD
Amir Porić s porodicom, Slovenija - 100 EUR
Midhat Ćehajić, Toronto, Kanada - 50 CAD
Senad Ovnović (Jablanica, BiH) i Samir Kapidžić (Holandija) - 140 KM
*Muhamed Mahmutović, Švedska ------$100
Samra Pašagić, Slovenija - 50 eura
*Elvir Bektešević, New York ---$200
*Mehdija Demirović, New York-----$50
Husein ef. Hodžić, Trebinje, BiH - 200 KM
Hazhar ibn Hashim, Singapur - 50 KM
*Ruždija Luković, New York - $300
Selma Kaliman sa Muhamedom Meslac, Rosenheim - 10 €
Salkic Senada i sin Malik, Rosenheim - 20 €
Senada Nuhanović, Rosenheim - 50 €
Nermina Mahić, Rosenheim - 10,00 €
Aida & Fikret Mešić, Rosenheim - 10 €
Edin & Alma sa sinom Zijadom Halilović, Rosenheim - 20 €
Naida Baković, Rosenheim - 10 €
Azemina & Mustafa sa sinom Hamzom Mulahmetović, Rosenheim 100 €.
Braca Turci iz Genka, Belgija / Brothers Turks from Gent, Belgium - 150 €.
Anonimna osoba, 100 EUR
Adnan Balo, Svedska - 2000 SEK
*Nedžad ef. Avdović, New York --- $100
*Senad Garić, San Jose ---- $100
Most BRO iz Danske ----------1500 DKK
Porodica Jakić iz Danske ----500 DKK
Hanifa Ni'mah, Indonezija------$1,000
Efraim Baraković. Danska ------500 DKK

AKCIJA ZAKLJUČENA. PRETVARAJUĆI SVE PRISTIGLE DONACIJE U BH. KM, SAKUPLJENO JE UKUPNO: 6,340 KM

Redakcija Bošnjaci.Net i koordinator Ramazanske akcije dr. Ahmed Pašić se zahvaljuju svim donatora, moleći se Stvoritelju za sve njih i njihove najdraže da im podari dobro zdravlje, dug život i uveća im nafaku. Amin!
"Smješteno na brdu Visočnik na krajnjoj periferiji Hercegovine i uz granicu Crne Gore. Od Lastve /BiH/ je udaljeno 6 km a od Grahova /Crna Gora/ 11 km. Ovdje se od islamskih ustanova nalazi džamija tj. mesdžid, mezarluk, uz njeg i ruševine mekteba i triju kula. Džamija je situirana na lokalitetu Blatine a sagrađena je oko 1820. godine. To je bila mala građevina dimenzija /vanjskih/nepunih 8 x 8 metara, bez munare i ikakvih arhitekturnih vrijednosti, zidana od pritesanog kamena. Sa četvorostrešnim krovom sagradile su je džematlije iz jednog berata od 6. septembra 1867. godine, saznajemo da u Skočigrmu koji se nalazi u nahiji Korjenići u trebinjskom kadiluku postoji džamija i mekteb koji nemaju nikakva vakufa. Odmetnici /eškije/ iz Crne Gore popalili su muslimanske kuće pa se je svijet razbježao i osiromašio. Pošto se džamija i mekteb nalaze na granici /serhat/ carske države određeno je da se njenom imamu i hatibu daje iz državne blagajne iz prihoda trebinjskog kadiluka po sto groša mjesečno. Berat je izdan Zulfikaru Halifi, sinu Jahjovu kome je stavljeno u dužnost da radi na obnovi i učvršćivanju islama u Skočigrmu..... Ovu džamiju kao i druge u Korjenićima / Lastvi, Grančarevu, Nudolu, Kolobuku, Ušću i Župi često su rušili uskoci i hajduci pa su je džematlije vlastitim radom obanavljale.”

Srušena je i tokom drugog svjetskog rata pa je koncem 1982. ponovo obnovljena kada je u njoj klanjata prva poslijeratna džuma čiji fotos sa džematlijama prilažemo kao i fotografije stanja poslije rasčišćavanja ruševina iz 1993.godine.

Više se porodice Barakovića, Bećirovića, Glavovića, Hadžimahovića, Kapetanovića, Mujačića i Šehovića ne vratiše u svoj Skočigrm. U njemu je danas sve porušeno. Jedino živo i korisno u mjestu je čatrnja iznad mesdžida sa izvorskom vodom kojih izvora ovdje ima više što je fenomen u Herecegovini a ako kažemo da tu uspijevaju i trešnje pa i šljive, onda je sve kazano, kolika je blagodat ovoga mjesta ove vazdušne banje koju sa Trebinjem povezuje dotrajali uski asfaltni put.

Temelji mesdžida u Skočigrmu

Medžlis Islamske zajednice Trebinje je donio odluku da se ovaj objekat obnovi, ne čekajući džematlije baš kao što je na osnovu carskog berata bila pokrenuta obnova tako i Medžlis IZ Trebinje to danas čini. Podrške nemamo, ali imamo oslonac na Allahovu pomoć što je garancija da ćemo uspjeti sa obnovom jer imamo dobar nijjet.
Izvođač radova je firma GD “Arhitekt” iz Mostara i radovi su već počeli jer je sve spremno za početak još jedne bitke na Allahovom putu.

21. novembra 1982. nakon džume namaza u Skočigrmu (Arhiva: Bošnjaci.Net)

Svi oni koji bi željeli donirati za obnovu još jedne džamije u istočnoj Hercegovini, neka se obrate našem koordinatoru, dr. Ahmedu Pašiću na e-mail adresu [email protected]. Ako se naši čitaoci iz BiH žele uključiti u ovu veliku Ramazansku akciju uplate mogu izvršiti direktno na žiro račun Medzlisa IZ Trebinje:

Muftijstvo IZ u Mostaru
Medzlis IZ Trebinje
Broj žiro računa: 1604605500024926
Račun otvoren kod Vakufske banke d.d.


Zajedničkim snagama brže možemo doći do uspjeha, Zato vas pozivamo da se uključite u ovu kaciju i da zajednički uspijemo.

Želimo vam berićetli ramazanske dane i da vam Allah ukabuli vaš post.

Husein ef. Hodžić
Glavni imam za istočnu Hercegovinu


Bosna Hersek’in Trebinje şehri civarında bulunan Skocigrm’deki cami için başlatılan Ramazan projesi

Değerli kardeşler ve arkadaşlar, Allah’ın selamı üzerinize olsun!

Bosnjaci.net websitesi, Bosna Hersek’in Trebinje şehri civarında bulunan Skocigrm’deki cami için yardım topluyor. Bu tür organizasyonları son 5 ramazandır yapmaktayız ve şimdiye kadar Doğu Hersek’teki Odzak (Nevesinje civarında), Gacko, Nevesinje, Bileca, Gornje Grancarevo (Trebinje civarında) ve Doğu Bosna’daki Rudo camileri için para toplamaya muvaffak olduk. Doğu Hersek’teki (Güneydoğu Bosna Hersek) camiler için para toplamamızın sebebi buradaki müslümanların görece zor şartlar altında yaşıyor olmalarıdır. Birçoğu Sırplar tarafından son savaş sırasında (1992-1995) ya katledildi ya da yerlerinden edildi. Kalanlar ise yardımımıza muhtaç durumdalar. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en başarılı projede, 2006 yılında Nevesinje civarındaki Cuckova Camii için yaklaşık $ 40.000 toplamaya muvaffak olduk. Sırplar bu camiyi tuvalet olarak kullanıyorlardı ve hemen yanındaki mezarlık çöp yığınına dönmüştü. Elhamdulillah, bağışlar sayesinde cami yeniden inşa edildi, korumaya alındı ve yanıbaşındaki mezarlık da temizlendi.

Tüm projeler, Müftübaşı Dr Mustafa Ceriç’in gözetimi altında bulunan Bosna Hersek Müslüman Topluluğu ile işbirliği içinde yürütülmektedir. Bu Ramazan boyunca Skocigrm Camii için bağış toplayacağız. Her yıl olduğu gibi, toplanan para Bayram’dan sonra Bosna Hersek Müslüman Topluluğu’na aktarılacaktır.

Skocigrm Camii, bu çevrede hiç savaş olmamasına rağmen 1993 yılında Sırplar tarafından yıkıldı. O da Trebinje’deki diğer tüm camiler gibi partlayıcıyla havaya uçurulmuştu. 1820 yılında (Osmanlı zamanı), 8 x 8 metre planında inşa edilmişti. Bu caminin Sırplar tarafından şimdiye kadar 3 kez yıkıldığına inanılıyor. Her seferinde yeniden yapıldı ve Allah’ın izniyle bu bir kez daha gerçekleşecek. Fotoğraflardan da görüldüğü üzere, inşaatın Ramazan ayıyla beraber başladığını gururla ilan ediyoruz. Çalışmaların bir yılda tamamlanacağı tahmin ediliyor lakin bağışların inşaatın süresi üzerinde büyük etkisi var. Yüklenici, Mostar’dan GD Arhitekt şirketidir. Projelerimizi son derece şeffaf tutmaya çalışıyoruz ve her bağışı sitemizde ilan ediyoruz.

Bağış yapmak isteyenler Dr Ahmed Pasiç ile [email protected] e-posta adresinden irtibata geçebilirler. Allah’ın izniyle hep birlikte başaracağız. Ramazanınız mübarek olsun, Allah (c.c.) dualarınızı kabul etsin, amin.

Hüseyin Hodziç, Doğu Hersek İmamı

Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur. Tevbe 18 (çevirmenin ilavesi)