HUSOVIĆ OD TURSKOG PREDSJEDNIKA ZATRAŽIO DA ULAŽU U SANDŽAČKIM OPĆINAMA
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 15. Dec 2009. 06:12:44
Bošnjaci u Crnoj Gori zainteresovani su za jačanje saradnje sa Turskom, prvenstveno zbog njihovih tradicionalnih, istorijskih i rodbinskih veza sa brojnim sunarodnicima koji tamo žive, kao i zbog mogućnosti jačanja ekonomskih veza, rekao je predsjednik BS i ministar Rafet Husović tokom razgovora sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom. „Pripadnici bošnjačko-muslimanskog naroda žive širom Crne Gore, ali je njihov najveći broj na sjeveru, koji je najnerazvijeniji u državi. Mislimo da turski investitori, posebno oni koji su porijeklom sa ovog područja, mogu konkretno doprinjeti u realizaciji brojnih projekata u putnoj infrastrukturi, preduzetništvu, kulturi i medijima“, kazao je Husović.
On je kazao da je zadovoljan intenziviranjem saradnje između Crne Gore i Turske, koja se ostvaruje i na političkom i posebno na privrednom planu, čime će, kako smatra, odnosi dviju država biti još više unaprijeđeni.
„BS svojim učešćem u vlasti želi dati doprinos razvoju demokratskih procesa u Crnoj Gori, kao i njenim strateškim ciljevima ulasku u EU i NATO, Isto tako, želimo da povećamo procentulanu zastupljenost pripadnika bošnjačkog naroda u institucijama, koja je daleko ispod onog broja koji činimo u ukupnoj populaciji“, naveo je Husović
On je ocijenio da bi od strateške važnosti bilo funkcionisanje aerodroma u Beranama, izgradnja puta Podgorica – Plav preko Albanije, projekti u infrastrukturi koji bi povezali sandžačke opštine u Crnoj Gori i Srbiji, kao i osnivanje i otvaranje bošnjačke televizije, uz brojne druge projekte iz kulture i obrazovanja.
Gul je, kako je saopšteno, rekao da je Turska spremna na sve oblike saradnje i pomoći u realizaciji svih značajnih projekata.