SREBRENICA: Humanitarna akcija Bošnjaci.Net za bošnjačke povratnike
RADOST ZAKUCALA NA VRATA PORODICE HASANKOVIĆ
Autor: Sadik Salimović
Objavljeno: 14. Aug 2010. 05:08:18
Kliknite na image za uvećati

Hasankovići pred novom kućom

Od akcije dobbili su i šporet

Nova kuća na imanju Hasankovića

Šerif pred porušenom kućom
Šerif Hasanković (50) iz sela Đogazi kod Srebrenice, njegova majka Rabija (80) i Jasmina (12), kćerka od Šerifove sestre doskora su živjeli pod pločom devastirane kuće. U jednoj memljivoj sobi spavali su, jeli i provodili cijeli dan. Bez struje i vode, bez puta do kuće.

Nakon što smo objavili priču o porodici Hasanković iz sela Đogazi kod Srebrenice, radost i sreća počeli su kucati na vrata njihove nove kuće. Uz pomoć donacije urađena im je kuća i Šerif je osposobio jednu sobu u koju su se sada smjestili. Novčana sredstva darovali su članovi Bosanskohercegovačkog islamskog centra u Nujorku, portal Bosnjaci.net, Ruždija Luković i Emir Muharemović. Ovim sredstvima kupljene su prehrambene namirnice i darovane im pred mjesec Ramazan.

Hasankovići sa dijelom poklona


„Hvala dobrim ljudima iz Amerike koji su se obazrijeli na nas. Vidimo da nismo zaboravljeni i bar ovaj mjesec ćemo provesti lagodnije jer ćemo moći pripremiti nešto kvalitetnije jelo za Iftar, - kaže Šerif.

Porodicu Hasanković muči drugi, veći problem. Otkako su se vratili u svoje selo, a ima tome tri godine, žive bez struje i vode.

„Imamo novu kuću, ali još uvijek nemamo struju ni vodu. Idem povremeno u općinu i sve mi kažu – biće uskoro. A vrijeme prolazi, sad će i jesen, a onda i zima... Da mi je to riješiti, osjećao bih se kao da sam se ponovo rodio“, - kaže Šerif.
Apsurd je što porodica Hasanković, ni nakon tri godine od povratka, još uvijek nije dobila struju jer se dalekovodni stub nalazi svega 30-tak metara od njihove kuće. Šerif kaže da je planirano da struju dobije sa druge strane, ali je neophodno nabaviti svega tri stuba.

„Valjda ćemo i to dočekati. Ne može se bez struje, evo obnevidila sam otkako noći provodim u mraku. Izgubila sam dva sina i muža u ratu, ali i pored toga, niko neće da se potrudi da ubrza rješenje našeg problema, pa da živimo k’o ostali ljudi, - kaže majka Rabija.

Mala Jasmina je učenica osmog razreda. Pješači 6 kilometara do škole u Bratuncu i vrlodobar je učenik.

„Bila bih ja i odlična, ali dok dođem iz škole, odmorim se od pješačenja, padne mrak i ne mogu da stignem sve da naučim.

Ne zna Jasmina šta je kompjuter, ne gleda ni crtane filmove na TV-u, nema radio i ne odrasta kao ostala djeca. Čeka struju koja će obasjati njenu sobicu i uljepšati joj djetinjstvo.

Od novaca sakupljenih u Americi, koje je našem novinaru uručio Esad Krcić, urednik portala Bošnjaci.Net, koji je i vodio akciju pomoći Hasankovićima, kupljen je i novi električni šporet.

„Neka imam spreman šporet, pa čim struja dođe, da ga uključim i skuham kahvu. Imamo mi i frižider i TV, ali nam oni sada služe samo kao muzejski eksponati. Valjda će doći vrijeme da će svi biti u funkciji, da će i moju kuću obasjati svjetlost“, kaže na kraju Šerif, još jednom se zahvalivši humanim ljudima koji su mu pomogli da sa više optimizma pogleda u budućnost.