O slučaju Ibrahim Čikić oglašava se Društvo za ugrožene narode za ljudska prava
MEMIŠEVIĆ: CRNOGORSKO TUŽILAŠTVO VODI PROCES PROTIV SVJEDOKA GENOCIDA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Sep 2010. 13:09:05

Ibrahim Čikić

Ubice i mučitelji tuže autora knjige zbog izrečene istine.
Ibrahim Čikić, svjedok genocida, tužen od onih koji su ga uhapsili, zlostavljali i oslijepili
Apel Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore: Umjesto sudjenja žrtvi otvorite proces protiv počinilaca i njihovih nalogodavaca

Društvo za ugrožene narode Bosne i Hercegovine uputilo je apel Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore povodom zločinačke tužbe protiv Ibrahima Čikića, žrtve torture i zlostavljanja u kojem se izmedju ostalog kaže:

Ibrahim Čikić u politički montiranom procesu optužen je za terorizam i osuđen na zatvorsku kaznu koju je dvije godine izdržavao u zatvorima Crne Gore i u Foči. Svoju golgotu, najsuroviju policijsku torturu, zlostavljanje i mučenje usljed kojeg je izgubio vid objelodanio je u knjizi „Gdje sunce ne grije“. U knjizi autor imenom i prezimenom pominje one koji su po nalogu vlasti vršili zlostavljanja i ubijanja. Te ubice i mučitelji tužili su autora knjige zbog izrečene istine.

„Nalazimo da je skandalozno to što Tužilaštvo otvara proces protiv žrtve zlostavljanja umjesto protiv počinilaca koji još traže i materijalnu naknadu za ´pretrpljenu duševnu bol´ zbog mučenja, terorisanja i ubijanja koje su oni nad zatvorenicima vršili“, istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH dodajući da od Suda Crne Gore zahtijeva pravdu za žrtvu i kaznu za počinioce

Sudjenje Ibrahimu Čikiću počinje 24. septembra 2010.godine pred Sudom u Bijelom Polju, stoji u saopćenju Društva za ugrožene narode za ljudska prava – širom svijeta.