Toronto (Kanada)
IBRAHIM ČIKIĆ PRIMLJEN U MEĐUNARODNI EKSPERTNI TIM INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. Mar 2011. 11:03:04

Čikić u Međunarodnom ekspertnom timu u cilju inteziviranja naučnih istraživanja u oblasti genocida nad Bošnjacima Sandžaka


U cilju inteziviranja naučnih istraživanja u oblasti genocida nad Bošnjacima Sandžaka u Međunarodni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada je primljen gospodin Ibrahim Čikić.
Čikić je autor dokumentarne knjige "Gdje sunce ne grije" koja je samo za par mjeseci doživjela dva izdanja i štampana je u nekoliko hiljada primjeraka. Išla je kao feljton u 35 nastavaka u "Vijestima". Za dvije godine preko 200 puta izlazili su tekstovi u "Monitoru" i "Vijestima" 50-tak puta na naslovnim stranicama. Više puta na TV kako u CG tako i u Bosni i Hercegovini. Prema glasanju novinara "Monitora" proglašen je među pet pozitivnih ličnosti godine u CG za 2009. i 2010. godinu. NVO i intelektualci CG više puta pisali jako afirmativne tekstove o Čikiću. U organizaciji Instituta za istraživanje zločina na čelu sa prof. dr. Smailom Čekićem u Domu Oružanih snaga BiH prošle godine održana je promocija Čikićeve knjige “Gdje sunce ne grije”, gdje je učestvovalo 16 promotora i diskutanata. Prof. dr. Milan Popović, redovni profesor crnogorskog Univerziteta napisao roman "Ibrahim 2044-1994" čija se promocija očekuje krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca u Podgorici. Roman će biti štampan u nekoliko hiljada primjeraka.

Inače, Čikić je 100% invalid, u pitanju su oči, prema nalazima ljekara iz Berlina potreban mu je pratilac, ali on ne prestaje voditi borbu za istinu i pravdu, stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Godine 1994. u policijskoj operaciji „Lim“ u režiji Bulatovićevog i Đukanovićevog režima u Crnoj Gori je uhapšen 21 Bošnjak (kompletno rukovodstvo tada opozicione SDA u CG). U toj grupi među nedužno uhapšenim bio je i Ibrahim Čikić, stopostotni invalid, nad kojim su izvršeni najgori oblici zlostavljanja, torture i mučenja u zatvoru Bijelom Polju i logoru u Foči. Čikić je bio optužen po 17 tačaka optužnice, između ostalog, i kao snajperista koji je navodno trebao ubijati srpsku djecu.