Bijelo Polje
NELEGALNO SUĐENJE PROTIV ČIKIĆA: RIFAT VESKOVIĆ SVJEDOČIO U KORIST KATILA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. Mar 2011. 10:03:55

Vesković svjedok katilima
Danas je u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, nastavljeno ilegalno i protuzakonito suđenje Ibrahimu Čikiću, autoru knjige "Gdje sunce ne grije". I ako je Čikić putem medija i lično odaslao zahtjev za izuzeće sudije Rahma Bande, predsjedniku Osnovnog suda u Bijelom Polju Radulu Piperu, ipak sudija Banda je održao nezakonito i ilegalno ročište.

Tužioci, Čikićevi katili, su kao svjedoka predložili Rifata Veskovića, koji je također bio uhapšen u akciji "Lim" 1994. godine. Rifat Vesković je od ranije poznat kao čovjek koji je odmah nakon izlaska iz zatvora stupio u službu zločinačkog Đukanovićevog režima, gdje je bio zamjenik ministra prosvjete u Vladi CG. Poznat je također da odigrao sramnu ulogu u razbijanju SDA za Crne Goru, a poslije svega formirao svoju stranku pod imenom Demokratska zajednica Muslimana-Bošnjaka, kojom je do skoro vjerno služio crnogorskom kartel režimu. Kada ga je sa političke scene CG istisnula Bošnjačka stranka, pokušao je nekoliko navrata da se vrati pod skute zločinca Đukanovića.

Današnje svjedočenje protiv Čikića, Vesković je iskoristio za reklamiranje svoje navodno napisane knjige čije izdavanje najavljuje već desetak godina. Prema onome što je rekao njemu je prvenstveni cilj da pokušava da umanji vrijednost Čikićeve knjige dokumentarnog sadržaja, koja je doživjela više izdanja i zgražavanja onih koji su je pročitali.

Vesković je javno istakao kako je njemu boravak u bjelopoljskom zatvoru bio super i da on nije imao nikakvih problema prilikom boravka u njemu, što je dobar pokazatelj da režimska i policijska vlast uhapšene bošnjačke prvake nisu isto tretirali. Dok su jedne premlaćivali na smrt drugi su "super" prolazili, ili su možda redaradi bili zatvoreni.

Na pitanje Čikićevog branioca po službenoj dužnosti Kemala Čindraka da li je boravio sa Čikićem u istoj ćeliji, Vesković je odgovorio da nije! To je najbolji pokazatelj da je policija nekoliko Bošnjaka, među njima i Čikića, tukla i zlostavljala do ivice smrti, a tek se saznaje da je Vesković uživao u zatvorskom smještaju.

Zaista je bilo žalosno gledati svjedočenje Rifata Veskovića i njegovo učestvovanje u ovom farskičnom suđenju. Vesković na najbolji način predstavio sebe crnogorskoj javnosti i potvrdio sumnje Bošnjaka da se radi o režimskom čovjeku i podaniku. Nastavak nelegalnog suđenja protiv Čikića zakazano je za 13. april.